{ "title": "Akut Eklem Romatizması", "image": "https://www.romatizma.gen.tr/images/akut-eklem-romatizmasi.gif", "date": "23.01.2024 03:27:48", "author": "perihan çolak", "article": [ { "article": "Akut eklem romatizması, bu hastalık özel bir mikrobun meydana getirdiği boğaz enfeksiyonundan sonra ortaya çıkmaktadır. Bu mikrop önce boğaza yerleşir ve burada boğaz enfeksiyonu meydana getirir. Boğaz enfeksiyonu esansında ateş, boğaz ağrısı, halsizlik gibi belirtiler ortaya çıkabileceği gibi çok hafifte geçebilir. Boğazdaki hastalık iyileştikten sonra akut eklem romatizması denilen hastalık ortaya çıkar. Eklemlerde meydana gelen şişlik, ağrı gibi belirtiler vardır. Bunların dışında çok tehlikeli olarak kalpte hastalanır.

Romatizmanın neden olduğu kalpteki hasarlar ölümcül olabilir. Sadece her boğaz enfeksiyonu geçiren kişide romatizma l durum gelişecek diye bir kaide yoktur. Yani mikrobun alınması hastalık oluşması için yeterli bir neden değildir. Romatizmanın oluşup oluşmayacağını kişinin özellikleri de belirler.

Akut eklem romatizmasının en sık görüldüğü yaş aralığı 5 -15 yaş aralığıdır. Bu yüzden bu yaşlar arasında boğaz enfeksiyonu geçiren her çocukta eklem romatizması ortaya çıkması ihtimaline karşı tedavi altına alınmalıdır. Okullar, spor salonları, askeri kışlalar gibi yakın temasın fazla olduğu oldukça kalabalık ortamlarda bulaşma ihtimali daha fazladır. Akut eklem romatizmasının eklemlerdeki iltihaplanması geçer fakat kalpte oluşan hasarları düzelmez. İleri yaşlarda da ölümlere neden olur.

Vücudun baş dokusunu tutan en önemli belirtilerini kalpte ve eklemlerde gösteren bir hastalıktır

Bu hastalığın gelişmiş ülkelerde görülme oranı oldukça azalmıştır. Bu hastalık bir bakterinin neden olduğu boğaz enfeksiyonu ile ilişkilidir. Sadece a gurubu beta hemolitik steptokok denilen mikroplarla oluşan boğaz enfeksiyonlarından sonra gelişir. Beta hemolitik streptokoklar mikroskopta zincir şeklinde görülen, grampozitif yani koyu renkte boyanan mikroplardır. İnsanlarda üst solunum yolu enfeksiyonuna neden olurlar. Bu boğaz enfeksiyonu da en fazla çocuklarda ve gençlerde görülür. Mikrobun bulaşmasında kalabalık ortamlar büyük rol oynamaktadır. Ayrıca soğuk mevsimlerde de akut eklem romatizması hastalığının görülme oranı daha yüksektir.

Hastalık çok çeşitli şekillerde ortaya çıkmaktadır. Özellikle hastalığın başlangıç dönemlerinde birçok başka hastalığı taklit etmesi tanı koymayı güçleştirir. Çoğu zaman ateş ve eklem iltihabı ile ortaya çıkmaktadır. Hastada bir veya birkaç eklem şişer. Eğer kalbi tutar ise göğüs ağrısı ilk belirti olabilir. Hastalığın gelişimi de başlangıcı gibi çok ayrılıklar gösterir. Eklemlerin tutulduğu vak'alarda eklemler birbiri ardından iltihaplanır.

Ağrı, şişlik ve ısı artışı vardır. Her eklemdeki tutulum yaklaşık bir hafta kadar sürmektedir. Kalbin tutulduğu durumlarda ise hastalık daha uzun sürer. Altı aya kadar uzayabilir. Hastalığın kötü bir özelliği tekrarlamasıdır. Yani bir kere akut eklem romatizması hastalığına yakalanan kişi tekrar tekrar hasta olabilir. İlk geçirildiğinde hastalık bir bağışıklık geliştirip kişiyi korumaz. Yinelemeler en sık ilk yıl içinde görülür. İlk ataktan sonra da zaman geçtikçe hem tekrarlama oranı hem de yeni oluşan hastalığın şiddeti azalır.
" } ] }