{ "title": "Artrit Romatizma", "image": "https://www.romatizma.gen.tr/images/artrit-romatizma.gif", "date": "22.01.2024 01:39:14", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Artrit romatizma, eklemlerin iç yüzünü etkisi altına alan iltihaplı romatizma türüdür. Hastalık uzun süreli ve tekrarlayıcı bir özelliğe sahiptir. Zamanla ilerleyerek daha kötü bir durum sergileyebilir. Artrit romatizma eklemler haricinde tüm vücudu da etkisi altına alabilir. Vücutta şekil bozukluğuna neden olabilen bir hastalık olduğu için farklı sakatlıklara neden olabilir. Tüm eklemleri etkileyebileceği gibi yalnızca el ve ayak bileklerinde de etkili olabilir.

Artrit Romatizma Belirtileri Nelerdir?

Artrit romatizma hastalığında en sık karşılaşılan belirtiler, eklemlerde iltihaplanma, hareket zorluğu, eklemlerde şişme ve ağrı olarak ortaya çıkar. Hastalık sürecinde ortaya çıkabilecek diğer belirtiler;
Artrit hastalarının %70'inde hastalık ağır ilerlerken, %15'inde çok hızlı bir şekilde ilerleme görülebilir. Hastalıkta en çok eller, omuzlar, dizler ve ayaklarda bulunan eklemler etkilenir.

Artrit Romatizma İçin Kimler Risk Altındadır?

Hastalık dünya nüfusunun yaklaşık %1-2'sini etkileme özelliğindedir. Özellikle 35 yaş üstü kişiler risk altında olsa da 35-55 yaş arasında daha çok görülür. 15 yaş altı nüfusta da kendini gösterebilen bir hastalıktır. Kadınlarda erkeklere nazaran daha fazla karşılaşılmaktadır.

Artrit Romatizma Neden Olur?

Artrit romatizma üzerinde farklı çalışmalar yapılsa da birçok hastalıkta olduğu gibi bu romatizma türünün de neden ortaya çıktığı tam olarak bilinmemektir. Bağışıklık sistemi ile alakalı bir bozukluk nedeniyle ortaya çıkabileceği düşünülen bir hastalıktır. Vücut kendi dokularını yabancı olarak algılamakta ve sağlıklı dokulara saldırarak hastalığa yol açmaktadır. Bağışıklık sistemindeki bozukluk eklemlerde iltihaplanma ve hasar oluşumuna neden olmaktadır.

Artrit Romatizma Etkileri Nelerdir?

Aniden başlayan bir hastalık olan Artrit romatizmanın erken döneminde yorgunluk, eklemlerde hassasiyet hissi, ağrı ve şişlik hissi açığa çıkar. Ağrı vücudun her iki tarafında aynı anda görülür. Hastalık uzun süre devam ettiği için eklemlerde kalıcı bozukluklara yol açabilir. Vücutta daha çok basınca maruz kalan yerlerde deri altına şişliklerin oluşmasına yol açabilir.

Artrit Romatizma Tanısı Nasıl Konulur?

Hastalığın tanısını koyabilmek için doktor hastanın tıbbi geçmişini sorgulayarak muayeneye başlar. Bazı tetkikler ile hastalığın tanısı rahatlıkla konulabilir. Ancak tanı koyabilmek için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır;
Artrit Romatizma Tedavisi Nasıl Yapılır?

Günümüzde ilerleyen tıp artrit romatizmayı etkin bir şekilde tedavi edebilecek seviyededir. Hastalıkta erken tanı ve tedavi oldukça önemlidir. Tercih edilen tedavide amaç ağrı hissini ortadan kaldırmak, iltihabı en aza indirmek, eklem hasarını durdurmak ya da ağırlaştırmak ve hastanın yaşam kalitesini arttırmaya yöneliktir. Hastalığın tedavisi için iki grup ilaç tedavisi vardır;
İlk gruptaki ilaçlar hastalığın belirtilerini azaltmaya yöneliktir. İkinci gruptaki ilaçlar ise hastalığın seyrini yavaşlatan ya da tamamen durduran ilaçları kapsar.
" } ] }