{ "title": "Belde İltihaplı Romatizma", "image": "https://www.romatizma.gen.tr/images/belde-iltihapli-romatizma.gif", "date": "19.01.2024 21:42:46", "author": "TUĞBA YEŞİLCAN", "article": [ { "article": "
Belde İltihaplı Romatizma, Ankilozan spondilit olarak bilinen iltihaplı bel romatizması, eklem bölgesi ve omurga yapısını etkileyen ve kronik olarak tanımlanan bir rahatsızlık çeşididir. Bu rahatsızlık bayanlara oranla erkeklerde %90 civarındadır. Bu rahatsızlık iltihaplı romatizma rahatsızlıkları içerisinde, romatoid artrit denen rahatsızlıktan sonra en çok yaşanan romatizma çeşididir.

Romatizmalar genel olarak iki bölüme ayrılır. Bunlar iltihaplı ve iltihapsız romatizma çeşitleridir. İltihaplı romatizma türleri mikropların sebep olduğu, bağışıklık sisteminin görevini yerine getirememesi neticesinde ve ürik asit olarak adlandırılan bazı maddelerin verdiği tahrip neticesinde kendini iltihap şeklinde gösterir.

İltihaplı Bel Romatizmasının Belirtileri Nelerdir?
İç Organlarımızı Tutan Romatizmada Şu Belirtiler Görülür
Tedavi Yöntemi

Genel olarak tedavisinde kortizon adlı etkin madde ve ağrı kesici ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçla tedavi yöntemi bu hastalığın tedavisinin kesin çözümü değildir. Sadece bir dönem ağrılardan kurtulmaya yardımcı olur. Hatta bu kortizon adlı etken madde vücutta ve bazı organları da tahrip edebilmektedir. Bu rahatsızlığın tedavisi ile ilgili bazı kulaktan dolma bilgiler mevcuttur. Mesela iltihaplı romatizmalar kaplıca adı verilen yerler yardımı ile tedavisi yapılmaz çünkü bu iltihaplı romatizmayı daha fazla arttırmaktadır. İltihaplı romatizma tedavisindeki amaç, bağışıklık sistemini güçlendirerek vücuttaki ve kandaki iltihaplı yapıyı temizlemektir.

Bitkisel Tedavisi Nasıl Yapılır?
Fizik Tedavi Uygulaması

Hastalığın tedavisinde en önemli etken tabi ki erken teşhistir. Erken teşhis edilmeyen durumlarda omurga yapısının tümden hareketsiz duruma geldiği saptanır. Hastalığın ana tedavisi ilaçlarla yapılmasına rağmen fizik tedavi ile de desteklenmektedir. Kullanılan ilaçlar ömürlük kullanılan ilaçlar olmasına karşın, bazen dozu azaltılabilir ya da arttırılabilir.

İltihaplı Bel Romatizması ile İlgili Genel Bilgiler

İltihaplı bel romatizmasında ağrı hissi istirahat sonrasında daha belirgin bir şekilde kendini gösteriyor. Sabah yataktan kalktıktan sonra hissedilen ağrının yürüdükçe açılması hareket etmenin rahatsızlık için ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Gece uykudan uyandıracak kadar şiddetli ağrılar kesinlikle ihmal edilmemelidir. Çünkü iltihaplı bel romatizması omurgaların eğilmesine sebep olarak kişinin hareket güçlüğü yaşamasına neden olur. Bu rahatsızlığı yaşayan insanların omurgalarını rahatlıkla hareket ettiremedikleri için diğer insanlar gibi esnek hareketleri yapmada sorun yaşarlar. Bu rahatsızlığa 'genç hastalığı' denir ve büyük ihtimalle 20-40 yaş aralığında seyretmektedir. Görülme sıklığı ise her 200 insandan birinde iltihaplı bel romatizması denilen hastalık görülmektedir. Biyolojik yapının da etkisi ile erkeklerde bayanlara oranla 4 kat daha fazla gözlemlenmektedir.
" } ] }