{ "title": "Bitkisel Romatizma İlaçları", "image": "https://www.romatizma.gen.tr/images/bitkisel-romatizma-ilaclari.gif", "date": "22.01.2024 00:30:35", "author": "Mehmet Çolak", "article": [ { "article": "Bitkisel romatizma ilaçları, romatizma, halk arasında eklem iltihabı olarak bilinen bir rahatsızlıktır. Romatizma hastalıklarının geleneksel tıbba göre çeşitleri, kas romatizması, kemik romatizması, kan romatizması, damar romatizması, zar romatizması ve kıkırdak romatizmasıdır. Kas romatizması tıp da fibromiyalji olarak adlandırılan bir hastalıktır. Genelde sinir ve stres ile kendini göstermektedir. Kemik romatizması, kemiklerde şekil bozukluklarıyla kendini gösterir. Kan romatizması, tutulum yapan eklemlerde kendini gösterir. Damar romatizması, diğer adıyla siyatik olarak adlandırılan romatizma türünün genellikle teşhis edilmesi zordur. Bu romatizma türü en çok ağrı yapan ve sızısı en çok olan bir hastalıktır. Zar romatizması, tıp dilinde FMF yani ailevi Akdeniz ateşi olarak adlandırılan bir romatizma türüdür. Bağırsak zarı ve diğer zarlarda tutulum yapar. Son olarak kıkırdak romatizması, eklemlerde hasar yapan bir romatizma türüdür.

Bu romatizmal hastalıkların temelinde genetik kaynaklı faktörler, psikolojik faktörler ve çevresel faktörler vardır. Genetik faktörler, atalarımızdan gelen genlerdeki tahribattır. Psikolojik faktörler, bağ dokusu zayıf olan insanları etkileyen bir faktördür. Genellikle stres ciddi bir etken olarak karşımıza çıkmaktadır. Son olarak çevresel faktörler, romatizmal hastalıkların en belirleyici unsurudur. Soğuğa maruz kalan, rutubetli ortamlarda bulunan, hava ve ısı değişimleri sık olan yerler bu hastalığı etkileyen faktörlerin başında gösterilmektedir.

Romatizmal hastalıklarda bitkisel tedavi şekli, son zamanlarda bilimin ve bilim adamlarının dikkatini cezbeden, anlamlı ve başarılı çalışmalar olarak kabul görmüştür. Bu tedavide kullanılanların başında, çobançantası, ısırgan otu, ardıç, çuha çiçeği, kibrit otu, atkuyruğu ve kuşburnu gelmektedir. Bu gibi bitkiler yapılan ciddi araştırmalar sonucunda tespit edilebilmiştir. Bunların yanı sıra romatizmal hastalıkların tedavisinde, tüketilmesi tavsiye edilen gıdalar da mevcuttur. Bunlar: kuşburnu çayı, üzüm ve üzüm pekmezi, keçiboynuzu ve keçiboynuzu pekmezi, zencefil, havlıcan ve günlük taze sebze tüketimidir. Bunların kullanılmasının yanında kaçınılması gereken şeyler de vardır. Bunlar çiğ soğan, yumurta sarısı, kırmızı et, tuz, keçi eti, keçi sütü ve süt ürünleridir.
" } ] }