{ "title": "Çocuklarda Romatoid Artrit", "image": "https://www.romatizma.gen.tr/images/cocuklarda-romatoid-artrit-5454.jpg", "date": "20.01.2024 17:08:10", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "
Çocuklarda Romatoid Artrit, yetişkin bireylerde görülmekte olan artritten çok daha farklı olmaktadır. Bu sebepten dolay da tanımı içinde en önemli olan nokta bir ya da birden daha fazla eklemde tam altı haftadan uzun süreli olan şişliklerdir. Dokunduğunuz zaman oluşan bu şişliklerin çok ağrılı olması ve çocuğun hareket etmesini kısıtlayan rahatsızlığın aktif dönemde olduğunun en büyük belirtisidir. Ayrıca gözlerde de belirtiler olur.

Bu hastalığın ilk altı aylık dönemindeki görülen belirtilere bakılarak bu artrit tam üçe ayrılmaktadır bunlar:

Çocuklarda Romatoid Artrit Çok Eklemin Tutulmuş Olduğu Tip

Birçok çocukta rahatsızlık kronik ve ilerleyici bir hal almıştır. Bu durumda eklem bozukluklarına neden olur. Bu artrit çeşidi çene ekleminde, boyun omurlarında ve ayrıca çene ekleminin büyüme merkezleri de dahil olmak üzere büyük ile küçük eklemleri tutmaktadır. Boyun omurları tutulduğundan dolayı çocuklar başlarını hep öne eğik bir şekilde tutmaktadırlar.

Çocuklarda Romatoid Artrit İlk Başlangıçta Beşten Daha Az Eklemin Tutulmuş Olduğu Tip

Çocuk hastaların yüzde altmışı ve elli beşi bu tipte olur. İlk başta eklemlerde tutulum beşten daha az eklemde olur. İlk altı ay dönemin sonunda çok daha fazla eklemde tutulma olur. Bazen de senelerce tutulma görülmeden çocuklar yaşayabilir. Ancak daha sonradan görülen bu tutulmaların yeniden olma olasılığı ise oldukça yüksektir. Hasta kişilerde beklenende çok daha fazla işlev kaybına yol açar. Bu kişilerin en çok tutulan yerleri ise diz eklemleri olur. Ancak tek bir eklem tutulması çok daha fazla olur. Dizlerden sonra da sırası ile el bileği, dirsekler, ayak bileği ve kalçalarda tutulmalar olur. Bazı çocuklarda ise eklemlerde erken dönemde iken sıvı kaybı olur. Bu durumun tanısı mutlaka konulmalıdır. Tek eklem tutulmalarında ise gözle görülebilen şekilde büyümeler olur. Bu çocuklarda ise körlük riski oldukça yüksek olur. Bunun nedeni ise hasta olan kişilerin gözleri de etkilenir. Çeşitli birçok hastalık ile karıştırılmaktadır. Bunun içinde ayırıcı olan tanıyı tam koymak gerekmektedir.

Çocuklarda Romatoid Artrit Sistemik Olarak Başlayan Tip

Hasta olan çocukların en yirmisi bu tip tutulumu olan çocuklardır. Erkek çocuklar ile kız çocuklarda aynı seviye de olur. Başlıca belirtileri ise oldukça yüksek değerlere ulaşan inişli çıkışlı ateştir. Karakteristik olan döküntüler bir ya da birden daha çok eklemde artrit dalak büyümesi ile lenf nodüllerinin tutulması şeklinde olur. Ateşin birden yükselmesi ile düşmesi çok hızlı bir şekilde gerçekleşir. Ateş genelde akşam saatlerinde yükselmektedir. Anti-romatizmal ilaçlar ise bu ateşin kontrolde tutulmasına yardımcı olur. Döküntüler daha çok da ateşin çok olduğu dönemde artış göstermektedir. Yükselen ateş düştükten sonra da kaybolur. Oluşan döküntü çok yaygın olabildiği gibi genelde uyluk kemiğinin iç kısmında, ayak tabanı, avuç içi ve göğüste görülmektedir. Ateşli olan dönemlerde çok daha fazla kas ağrısı ve eklem ağrısı olur. Çocukların en az beş ekleminde şişlik meydana gelir. Lenf nodüllerinin şişmesi de büyüdükçe olur. Bu tür artriti olan çocukların en az yüzde yirmi beşinde kalp ile akciğerde birtakım sorunlar yaşanmaktadır. Juvenil artrite bağlı olarak gerçekleşen ölümler genelde böbrek yetmezliği sebebi ile olmaktadır. Hasta kişilerin kanında lökositler oldukça yüksek oranda olur. Hastalık ilerledikçe de kan değerlerinde düşme olur.

Çocuklarda Romatoid Artrit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çocuklarda görülen bu romatizmal rahatsızlığın tedavisi bir ekip işidir. Göz doktoru, romatizma uzmanı, diş hekimi, fizik tedavi ile rehabilitasyon uzmanı ve ortopedist uzmanının bu rahatsızlığın tedavisinde ayrı, ayrı ciddi işlevleri bulunmaktadır. Bu hastalığın tedavisinde birinci basamak anti-romatizmal ilaçların alınması, ikinci adıma geçmeden önce anti-romatizmal ilaçların farklı çeşitleri alınabilir. Çok hızlı bir şekilde ilerleme gösteren kişilerde ise ikinci basamak ilaçlara hemen geçilmesi gerekir. Kortizonlu ilaçlar çocuklara verilir iken yetişkinlere göre çok daha dikkat edilmesi gerekir. Bu rahatsızlığı olan çocuklar diğer çocuklar gibi okula gitmelidirler. Fakat bu çocuklar çok sık dinlenmeye ve günlük rehabilitasyon programları ile fizik tedaviye gereksinim duymaktadırlar. Spor, yüzmek, uygun egzersiz ve bisiklete binmektir. Bu hastalığı olan çocukların dikkat etmeleri gereken en önemli nokta ise tutulmuş olan eklemin hareketsiz bir hal almaması için yapılması gereken şey ciddi rehabilitasyon programlarıdır.
" } ] }