{ "title": "Eklem Romatizması Bitkisel Tedavi", "image": "https://www.romatizma.gen.tr/images/eklem-romatizmasi-bitkisel-tedavisi.gif", "date": "20.01.2024 14:23:08", "author": "Mehmet Çolak", "article": [ { "article": "
Eklem romatizması bitkisel tedavi, romatizma vücudun herhangi bir bölgesinde oluşan, şişlik, ağrı ve sızıdan meydana gelen bir hastalıktır. Şekil bozukluklarına da neden olan bu hastalık, eklemlerde büyük hasarlar oluştura bilmektedir. Eklem ağrılarının yanı sıra vücudun başka bölgelerinde meydana gelen kasılma ve tutulmalara da romatizma denilmektedir. Romatizma hastalığı, genellikle böbrek, akciğer, deri, bağırsak ve damarlara da etki etmektedir.

Eklem romatizmasının gün içerisinde oluşturduğu hareket kısıtlılığı, ağrılar, ödemler, kişinin hayatında olumsuz etkilere sebep olabilmektedir. Eklem romatizması ilaçlar ile tedavi edildiği gibi bitkilerle de tedavi edilebilmektedir. Yapılan araştırmalara göre bazı bitkilerin içinde bulunan maddelerin eklemlerde oluşan iltihabı azaltarak ağrıların hafiflemesine neden olduğu görülmüştür. Brokoli bu bitkilerden bir tanesidir. Özellikle brokolide bulunan sülfürafan isimli maddenin ve içerdiği antioksidan özelliği ile bu hastalığın bitkilerle tedavisinde önemli sonuçların alınmasına neden olduğu görülmektedir. İçerdiği maddeler sebebi ile, eklemlerde oluşan iltihabı azalttığı ve ağrıları hafiflettiği bilinmektedir. Bu bitkinin ilaçlara oranan hiçbir yan etkisinin olmadığı da görülmüştür.

Bu bitkilerden bir tanesi ise kuşburnudur. Kuşburnu bitkisinin çekirdeğinde ve kabuğunda bulunan bir maddenin, eklemlerdeki iltihabın oluşturduğu reaksiyonları hafiflettiği görülmüştür. Kuşburnu bitkisi genellikle çay olarak tüketilmektedir, bunun yanı sıra kapsül olarak da tüketilerek bu bitkiden faydalanılabilir. Bu bitki çay olarak tüketildiği zaman ısıya maruz kaldığından dolayı eklemler üzerinde fazla etki etmemektedir. Daha iyi sonuçlar alabilmek için kapsül olarak kullanılması daha uygundur. Kuşburnunu ayrıca toz haline getirip kullanarak da büyük faydalar elde edilmektedir. Kuşburnu bitkisi toz olarak kullanıldığı zaman, eklemlerde oluşan kireçlenmeyi azaltır ve kireçlenmeye bağlı ağrıları hafiflettiği söylenmektedir.

Zeytinyağının da bu hastalığın hafifletilmesinde büyük rol oynadığı söylenmektedir. Zeytinyağının içerisinde oleocanthal adında bir madde bulunmaktadır. Zeytinyağının içerisinde bulunan bu madde iltihaplanmayı bitirerek eklemlerde oluşan şişlik ve ağrılara engel olduğu görülmüştür. Tedavi amaçlı kullanılacak zeytinyağı, sade tüketileceği gibi özellikle salatalarda kullanılarak faydalanılabilmektedir. Zerdeçal bitkisi ise iltihap oluşumunu durdurduğu ve iltihabı bitirdiği söylenmektedir. Bu bitki acı bir tada sahiptir. Yeşil çayın da bu hastalık üzerinde büyük bir etkisi olduğu söylenmektedir. Özellikle vücut fonksiyonlarına çok iyi geldiği söylenilen yeşil çay, kıkırdaklarda oluşan hasarların iyileşmesine neden olduğu görülmüştür. Kiraz, antosiyanın bileşikler açısından zengin içeriklere sahip bir bitkidir. Tüketildiği zaman kişiye enerji veren bu meyve içeriği nedeni ile eklem ağrılarına da iyi gelmektedir.

Özellikle tahıllar, kepekli ekmek, yulaf ezmesi ve tahıl grubuna giren gıdalar eklemlerin sağlığını korumakta büyük rol oynar. Bu tahıllar kullanıldığı zaman eklemdeki ağrı ve iltihaplar azalmaktadır. Eklem ağrılarına iyi gelen yumurta, kemik ve dokuların daha sağlıklı olması için vücudun sülfüre ihtiyacını karşılamaktadır. Yumurta B vitamini açısından zengin bir içeriğe sahip olduğundan kas ve eklemlerin gelişimine yardımcı olarak, romatizma türü hastalıkların oluşması olasılığını en az seviyeye düşürmektedir.
" } ] }