{ "title": "Eklem Romatizması Nedir", "image": "https://www.romatizma.gen.tr/images/eklem-romatizmasi-nedir.gif", "date": "19.01.2024 07:10:33", "author": "Cemile Akyer", "article": [ { "article": "Eklem Romatizması Nedir, Eklem Romatizması ya da medikal ismiyle Romatoid Artrit, eklem ve diğer vücut parçalarına olan saldırıları çok ciddi sonuçları doğuran otoimmün bir hastalıktır. Otoimmün, bir canlının savunma sisteminin asıl amacı olan hastalıklarla savaşmak yerine, kendi vücut hücrelerine saldırması olarak tanımlanabilir. Yani bağışıklık sisteminin bakteri, virüs gibi yabancı hücreler yerine, normal vücut hücrelerini yok etmek üzere çalışması olarak tanımlanır. Eklem romatizmasında enflamasyon, beyaz kan hücrelerine (Akyuvar) oradan da eklem dokularına doğru ilerler. Eklem sıvısında artış gözlenir ve bunun sonucu olarak da eklemde şişlik oluşur. Eklem dokusunda oluşan enflamasyonlu hücreler, eklemde hasar meydana gelmesine sebep olur. Eklem içindeki kıkırdak ve kemik dokularına zarar verir. Kronik bir hastalık olup, uzun yıllarca devam eder.

Eklem Romatizması Belirtileri Nelerdir?

Sıklıkla karşılaşılan belirtiler, hastanın vücudundaki eklem hattında kalınlaşma, eklemlerde şişme, eklem üzerinde sıcaklık artışı, kişinin hareket etme sınırlılığı ve romatoid nodül gibi bulguların varlığıdır. Bu şikâyetlere ek olarak, hasta tarafından belirtilen genel halsizlik hali, özellikle sabahları uyanıldığında hissedilen hareket etmede zorluk ve vücutta tutukluk hissi gibi veriler de bu hastalığın belirtilerindendir. Yalnız tutulan eklemlerin özelliği, hastalığı diğer romatizmal hastalıklardan ayırmada kullanılan esas bulgulardan biridir. Başlangıç dönemindeki güçsüzlük, çabuk yorulma, bilek ve ellerdeki uyuşma ya da karıncalanma hissi, özellikle geceleri hastayı uykusundan uyandıracak şiddetteki ağrı gibi bazı durumlarda \"karpal tünel sendromu\" adlı bir hastalığın belirtileri ile karıştırılabilir. El bileğinde median sinir yine el bileğinin iç kısmındaki 9 adet tendonla birlikte karpal tünel adı verilen bir boşluktan geçerek parmak hareketlerinin yapılmasını sağlar. Karpal tünel sendromu ise median sinirin bu tünel içinde uzun süreli bir basınca maruz kalması ile oluşur. Bu hastalığın belirtileri sıklıkla romatoid artrit belirtileri ile karıştırılır ve tanı koymada güçlüğe neden olur.

Eklem Romatizması Tanısı Nasıl Konur?

Sebebi tam olarak bilinmeyen, genellikle 40 yaş üzerinde ortaya çıktığı bilinse de çocuk ve yaşlıları da kapsayan çok geniş bir yaş yelpazesinde görülebilen bir hastalıktır. Bu rahatsızlığa sahip kişilerin 1/3'ü erkek ve 2/3'ü ise kadındır. Tanı için öncelikle hasta şikâyetleri doktor tarafından dinlenip genel muayene yapılır. Eklem romatizmasının tanısı çok zor olabilir. Çünkü semptomları yukarıda belirtildiği gibi diğer bazı hastalıkları taklit edebilmektedir. Laboratuvar testleri ile romatoid artrit faktörleri negatif olarak test edilebilir olduğundan bu yöntem net sonuç vermeyebilir. Çünkü kan testlerinde romatoid faktör denilen bir romatizma testinin pozitif (Olumlu) sonuç verdiğinin görülmesi hastalığın var olduğunu desteklemekte, ancak tek başına bu sonuç tanı koymak için yeterli olmamaktadır. Teşhis için ASO (Antistreptolizin-O) testi çoklukla yapılan bir testtir ancak bir romatizma testi değildir. Bu test romatoizmal şikâyetlerde kullanılmaması gerekir. Normalde ASO ölçütü, geçirilmiş mikrobik boğaz enfeksiyonunun bir göstergesi olup sadece akut eklem romatizması teşhisi konulmasında yardımcı olur. Yani laboratuvarlarda ASO testi, yalnızca akut romatoid artrit varlığı şüphesiyle yapılır. Hastalığın seyri, şiddeti, alevlenme derecesine bağlı olarak bunları gözlemleyebilmek ve doğru sonuca ulaşabilmek için sedimantasyon (Alyuvar çökme hızının ölçümü), ESR (Eritrosit sedimantasyon hızı) ve CPR (Kardiyopulmoner Resüsitasyon) testleri sonuçları da incelenmektedir. Çünkü bu testlerde iltihabın varlığı durumlarında yükselme gösterir. Bu nedenle söz konusu testlerde hastalığa bağlı iltihabi durumun takibinde çok yararlı olup, uygulanacak tedavinin belirlenmesinde de çok faydalıdır. Bu testlere ek olarak röntgen filmi çekilmesi de esastır. Hastalığın erken dönemlerinde çekilen ve eklemlerin normal bir görünüm sergilediği röntgen filminde herhangi bir bulguya rastlanmayabilirken, hastalığın seyrine göre, daha ileri vakalarda oluşan eklem hasarı röntgen filmlerinde rahatlıkla izlenmeye başlar. İşte bu tarzdaki görüntüleri içeren filmler, kesin teşhis konulması ve teşhisin doğrulanmasında oldukça yardımcı olmaktadır.
" } ] }