{ "title": "Eklem Romatizması Tedavisi", "image": "https://www.romatizma.gen.tr/images/eklem-romatizmasi-tedavisi.gif", "date": "19.01.2024 19:03:40", "author": "Cemile Akyer", "article": [ { "article": "
Eklem Romatizması Tedavisi, Eklem romatizması (Romatoid artrit) tedavisi için günümüz tıbbi olanaklarının sağladığı yöntemler tamamıyla iyileşme sağlamak için yeterli olmayıp, uygulanan tüm iyileştirme yöntemlerinde, hastalığın ilerlemesini durdurmak hedeflenmektedir. Uygulanmakta olan tüm güncel tedavi metotlarında ağrıyı hafifletme, enflamasyonu azaltma, eklemlerde oluşabilecek hasarı önleme ya da yavaşlatmaya çalışma ve hastanın yaşam kalitesini iyileştirme hedef alınmaktadır. Çağdaş tedavi yöntemleri hastanın iyilik halini sürdürmeyi başarmıştır. Uygulanacak olan tedavi kürleri hastanın ihtiyaçları, klişisel yaşam tarzı, varsa hastanın diğer sağlık problemleri, şikâyetlerin şiddeti ve ciddiyeti göz önünde bulundurularak oluşturulur.

Romatoid Artrit (Eklem romatizması) tedavisinde en önemli rol, kas, kemik ve eklem hastalıkları konusunda özel eğitim almış olan Romatolg'a düşmektedir. Romatolog daima uygulanacak tıbbi tedavinin sorumlu kişisi olarak, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon hekimi, fizyoterapist, hemşire, psikiyatrist, ortopedik doktor ve sosyal hizmetler uzmanı gibi tedavi sürecinde görev alan diğer hekimlere liderlik eder.

Eklem Romatizması Tedavisinde Kullanılan Yöntemler

Eklem romatizması tedavisi için kullanılmakta olan ilaçlar; semptomları (Yakınmaları) hafifletmeye yarayan ve hastalığın neden olduğu hasarı durduran veya bu iyileşme halinin sürekli olmasını sağlayan (Modifiye yapan) ilaçlar olmak üzere iki bölümde incelenir. Aynı anda iki ya da daha fazla ilaç kullanımı gereksinimi de olabilir. Bu ilaçların her biri belirli iyileşme hedefleri için fayda sağlamakta olup, tedavi süresince çok dikkatli bir takip gerektirir. Tıpta kullanılan tüm ilaçların yan etkileri olduğu gibi eklem romatizması tedavisinde kullanılan ilaçların da yan tesirleri söz konusudur. Bu nedenle tedavinin sağladığı yararlar karşısında riskleri olduğu konusunda da hasta mümkün olduğunca dikkatle bilgilendirilmelidir. Bu nedenle uygulanan tedavi boyunca hasta tarafından karşılaşılan her olumsuzluk mutlaka doktor ile paylaşılmalıdır. Bazı küçük şikâyetler her şey yolunda giden bir tedavide bile mümkün olmaktadır. İlaçlar dışında eklem hasarı ile bağlantılı olarak cerrahi yöndem de uygulanabilmektedir. Eklemlerdeki hasara bağlı şiddetli seyreden ağrı ve hareket bozukluğu mevcut ise eklem parçalarının metal ya da plastik parçalarla değiştirildiği total eklem protezi uygulanabilmektedir. Burada parçalar kemiğe özel yapışkan bir madde ve vidalarla monte edilir. Genelde dizin tamamına uygulanan diz protezi sıklıkla görülür. Dizden sonra el cerrahisine çok yaygın bir tedavi yöntemi olarak başvurulur. Bu hastaya yaşamını özgürce sürdürebilme olanağı sağlar. Bu ameliyatı ortopedi cerrahları gibi alanında özel eğitim almış cerrahlar gerçekleştirir. Genellikle cerrahi işlem öncesinde ve sonrasında birtakım rehabilitasyon uygulamaları gerekmektedir. Bu sayede protez yapılan eklemin ağrımaması ve devam eden egzersiz programıyla oldukça rahat ve ağrısız bir yaşam sürme imkânı doğar.

Rahatlatıcı (Semptomatik) Tedavide Kullanılan İlaçlar

Bu ilaçlarla eklem romatizmasından mustarip olan hastanın yakınmalarının azaltılması hedeflenir.

Bu amaçla kullanılan ilaçlar;
NSAİİ grubunda izlenen voltaren, naprosyn, majezik, cataflam, apranax vs. Gibi ilaçlar ve aspirin ağrıyı azaltmak üzere kullanılırlar. Tek başlarına hastalığın tedavisi için yeterli değillerdir. Bu nedenle hastalığın aktivitesine baskı yapan ek ilaçlar da almalıdır. Bu tarz ilaçların (NSAİİ ve Aspirin) mide kanaması gibi yan etkileri bilinmektedir. O nedenle yemek sonrası alımları esastır. Fakat yine de doktor tarafından mide koruyucu Omeprol, Lansor, Protonex vs. Gibi ilaçlar önerilir. Aspirinin bu yöndeki etkisi çok daha yüksek olduğundan günümüzde kullanım yaygınlığı düşüktür.
Bu ilaçlar arasında yaygınlıkla kullanılanlar, parol, vermidon ve tamol gibi parasetamol içeren ilaçlar ve novalgin, adepiron gibi metamizol bulunduran ilaçlardır. Bu ilaçların mide üzerinde etkisi olmadığından aç ya da tok alınmasının mideye etkisi yoktur. Aynı şekilde de böbrek ya da karaciğer üzerindeki etkileri de çok nadir olarak izlenir. Narkotik (Uyuşturucu özellikli) ilaçlar, enflamasyon giderici olmadıkları ve bağımlılık yapmalarından dolayı eklem romatizması tedavisinde çok özel durumlar dışında hekimler tarafından önerilmemektedir.
Bu ilaçlar arasında prednizon, kortizon, deltakortril, prednol ve flantadin gibi eklem romatizmasına bağlı şikâyetleri çok çabuk rahatlatmada oldukça etkin ilaçlar sayılabilir. Ancak uzun süreli ve yüksek dozlarda alımları, vücuttaki kortizol adı verilen ve kan basıncı, nabız gibi çok önemli fonksiyonları kontrol eden hormonla bağlantılı olduğundan, çok ciddi yan etkilere sahiptir. Bu yan etkiler arasında sivilce, ciltte kolay ezikler ve morluklar oluşması, ensede veya karında yağ birikimi, çeşitli damar hastalıklarının erken gelişimi, şeker hastalığına eğilim, kilo alımında artış, çabuk hastalanma ve psikolojik sorunlar sayılabilir. Bu yan etkilerin çoğu kullanım süresi ve doza bağlı olduğundan en uygun miktarda kullanım esastır.

Bu ilaçlar dışında aşağıdaki ilaçlara da başvurulabilmektedir;
" } ] }