{ "title": "Eklem Romatizması", "image": "https://www.romatizma.gen.tr/images/eklem-romatizmasi.gif", "date": "21.01.2024 03:57:27", "author": "Öznur TAŞPINAROĞLU", "article": [ { "article": "
Eklem romatizması, eklemlerde oluşan bir hastalıktır ve romatizmal hastalıklar arasında en sık görülenidir. Eklem romatizması kronik bir hastalık olduğu gibi zamanla iltihaplanmalar ve ileri de eklemlerde hareket etme zorluğu da meydana gelebilir. Bu hastalığın ilerlemesi ve iltihaplanması halinde tıp dilinde Romatoid Artrit olarak adlandırılır. Eklem romatizmasının kişi de görülmesi ile vücutta bulunan eklemler zamanla zarar görür ve eklemlerde şekil bozuklarına yol açabilir.

Eklem romatizması, ülkemizde pek çok kişide bulunan bir hastalıktır ve akut değildir. Eksine kronik bir hastalık olduğu gibi hastalığın neden kaynaklandığı hakkında kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Hastalığın hangi sebeplerden ötürü meydana geldiği bilinmediği için erken tedavisi veya alınabilecek erken önlemlerde yoktur. Ancak doktorun önerdiği ilaçların alınması halinde hastalığın ilerlemesi durdurulabilir ve vermiş olduğu yan etkiler minimuma indirebilir. Hastalığın erken süreçler de anlaşılması ile yapılan erken tedavi hastanın sağlığı bakımından önemlidir. Ancak hastalık kişiden tamamen yok edilemez. Sadece kişinin yaşam kalitesinin bozulmaması ve hastalıktan çok etkilenmemesi adına belirtiler azaltılabilir ve eklemlerde oluşabilecek şekil bozukluklarının önüne geçilebilir. Eklem romatizması olan kişilerde doktorun önerdiği ilk tavsiye eğer hasta sigara kullanıyorsa bırakması gerektiğidir. Sigara hastalığı olumsuz yönde etkileyen en büyük faktörlerden bir tanesidir.

Ekle Romatizması Belirtileri Nelerdir?
Eklem Romatizması Tedavi Nasıl Yapılır?

Eklem romatizması hastalığının varlığını biliyorsanız veya belirtilerden yola çıkarak var olduğuna kanaat getirdiyseniz eğer en kısa zamanda sağlık kuruluşuna görülmeniz de fayda olacaktır. Her hastalıkta olduğu gibi eklem romatizması hastalığında da erken tedavi önemli bir yere sahiptir. Genelde tüm dünya da eklem romatizması 45-65 yaşları arasında sık görülmektedir. Gençlerde çok sık rastlanılan bir hastalık olmadığı gibi yaşlılık evresinde de görülmesi olağandır. Eklem romatizması hastalıklarında tedavi için kesin bir yöntem bulunmamaktadır. Kişiye hastalığın tanınsın koyulması ile doktorun önerdiği şekilde yaşam tarzı değiştirilmeli ve verilen egzersizleri tabi kalınmalıdır.

Eklem romatizması hastalığın da tercih edilen bir diğer seçenek ise ağzı yoluyla alınan ilaç takviyesidir. Verilen bu ilaçlar genellikle kortizon içerikli olmaktadır. Ancak bu ilaçların vermiş olduğu ve halk arasında da çok iyi bilinen kilo aldırma özelliğidir. Eğer hatsa fazla kilo potansiyeline sahip ise ve ilaç alması gerekiyorsa aynı zamanda egzersiz ile diyet yapması da önerilebilir. Alınan fazla kilolar da ileriki günlerde eklemlerin daha fazla zarar görmesine yol açabilir. Eklem romatizması bulunan hastalar da eğer hastalık çok fazla ilerlemiş ve kişilerin eklemlerinde ciddi şekil bozuklukları meydana gelmiş ise ameliyat uygulanabilir. Ameliyat ile kişide görülen bozukluklar eski haline getirilebilir veya olası değişiklikler en aza indirilebilir.

Eklem Romatizmasına Ne İyi Gelir?
" } ] }