{ "title": "Gezici Romatizma", "image": "https://www.romatizma.gen.tr/images/gezici-romatizma.gif", "date": "21.01.2024 07:39:12", "author": "Murat AYDOĞAN", "article": [ { "article": "Gezici romatizma, Öncelikle makalemize başlamadan önce romatizma ile ilgili biraz bilgi edinelim. Romatizma genelde vücudun eklem yerlerinde meydana gelen ve vücutta hareket sınırlamalarına yol açarak kişide büyük sorunlara neden olmaktadır. Romatizma bölgede şekil bozukluğuna ve aşırı ağrılara neden olan bir hastalıktır. Bu hastalık gençlere nazaran yaşlılarda daha çok görülmektedir. Romatizma hastalığının birçok nedeni vardır. Bunlardan bazıları topuklu ayakkabı giyilmesi, gerçekleşen burkulmalar, vücudun herhangi bir bölgesinin sürekli darbe alması, egzersizlerin yapılmaması ve aşırı kilo almakta bu hastalığa neden olabilir.

Gezici Romatizma Nedir?

Gezici romatizma vücudun herhangi bir bölgesinde belirerek o bölgede oluşan ağrılar, şişlikler, hareket zorlukları ile kişide bu tür sorunlara neden olan ve yılın başka dönemlerinde aynı sorunların vücudun başka bir bölgesine geçmesiyle oluşur. Gezici romatizmanın normal bir romatizmadan çok fazla bir farkı bulunmamaktadır. Tek fark ağrıların vücudun özellikle eklem bölgeleri olmak üzere gezmesidir. Gezici romatizmanın da normal romatizma gibi kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Böyle durumlarda doğada bulunan şifalı bitkiler ve bu şifalı bitkilerden yapılmış olan tıbbi ilaçlar ile ağrıların şiddeti ve vücutta oluşan şişmelerin azaltılmasına son derece etkilidir. Romatizma hastalığı kireçlenme nedeniyle çok daha kolay bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Düzenli egzersizler sizleri bu hastalıktan korunmanız da yardımcı olacaktır.

Gezici romatizma vücudun hangi bölgelerinde görülür?

Gezici romatizma kollarda, bacaklarda, dirseklerde, diz kapaklarında, parmaklarda ve el bileklerinde oluşması muhtemeldir. Gezici romatizmayı sadece eklem bölgeleriyle sınırlandırmak son derece yanlış bir kanıttır. Gezici romatizma en çok ayak bölgesinde oluşmasıyla eklem bölgesi olmayan dizede geçebilir. Bazı romatizma hastalarının romatizma ağrıları bel bölgesinde, kol bileğinin üzerinde ve bunlara benzer bölgelerde gerçekleşmektedir. Gezici romatizmaya iyi gelen sıcak sular, bazı göletler ve kaplıcalar insanlar tarafından sık sık ziyaret edilerek romatizma ağrılarına şifalı geldiği söylenmektedir. Gizli romatizma ağrısına müdahale edilmez ise kronikleşerek büyük ağrılara neden olabilmektedir. Bu hastalık biraz ilerlediğinde vücudun oluştuğu bölgesinde gözle rahatlıkla görülür şekilde şişmelere ve ağrılara neden olur. Bu ağrılara derecesi kadar yüksektir ki bazen kişiyi uykusundan eder ve hatta kişinin psikolojisine etki edebilmektedir.

Gezici romatizma vücudun her bölgesinde görülebilirse bu hastalık özellikle soğuk hava koşullarında kendisini gösterebilmektedir. Nemli ve soğuk bölgeler romatizma hastalığının ağrı ve şişliklerin oluşmasına ortam hazırlar. Gezici romatizma genellikle aşırı kilolu ve bağışıklık sistemi düşük olan insanlarda görülmektedir. Gezici romatizma en fazla ruhsal ve stresli durumlarda daha fazla görülmektedir. Bu hastalığın etkilerinin daha az görülebilmesi için kişinin ağrı ve şişlik sırasında moralinin oldukça yüksek tutulması şarttır ve hastanın stresten tam olarak uzak tutulmaya çalışması sorunları daha aza indirebilmektedir. Ayrıca gezici romatizma için faydalı olan \" et, süt, balık, peynir ve bunlara benzer \" besinlerin tüketilmesi hastalıktan kişinin bağışıklık sistemini yükselterek korur. Gezici romatizma eklemler arasında sürekli yer değiştirerek farklı yerlerde ağrılar izlenmektedir. Tedavisi olan bir hastalık gibi görülen romatizma hastalığı stresli durumlarda baş göstermektedir.

Gezici romatizma ve diğer romatizma hastalıkları için hangi doktora görünmeli?

Eğer sizlerde romatizma hastalığından şüpheleniyorsanız hemen bir ortopedi uzmanına görünmeniz de fayda vardır. Romatizma hastalıkları aile içerisinde kişiden kişiye geçtiği için diğer aile bireylerinin önlemler alması bu hastalığa yakalanmadan önce iyi bir önlem olacaktır.
" } ] }