{ "title": "İltihaplı Eklem Romatizması", "image": "https://www.romatizma.gen.tr/images/iltihapli-eklem-romatizmasi.gif", "date": "20.01.2024 01:09:15", "author": "Mehmet Çolak", "article": [ { "article": "
İltihaplı eklem romatizması, bu hastalığın en büyük belirtilerinden bazıları, sabah uykudan kalkıldığı zaman el parmaklarının tutulmuş olması, yumruk yapılamaması, herhangi bir şeyi tutmakta zorluk çekme, diz ve ayak bileğinde şiddetli ağrı ve şişkinlik olmasıdır. Bu belirtiler görüldüğü zaman önlem alınmaz ise akciğer, kalp ve sinir sisteminde bozuklukların oluşmasına sebep olur. Romatoid artrit adı verilen iltihaplı eklem romatizması, vücudun hareket sistemi olan eklemleri, kemikleri, kasları ve bağ dokusunu tutan hastalıklar olarak dünyada en sık görülen romatizma hastalığıdır.

Bazı romatizmal hastalıklar, iç organları ve damarları da kaplayarak çeşitli rahatsızlıklara neden olmaktadır

İç organlarına en çok sıçrayan romatizma artrit yani iltihaplı eklem romatizmasıdır ve bu romatizma eklemlerde ağrı, şişlik, ısı artışı ve fonksiyon kaybı ile ortaya çıkar. Bu hastalık kadınlarda daha sık görülmektedir. İltihaplı eklem romatizmasının kesin sebebi bilinmemektedir. Genetik olarak bu hastalığa yatkın olan kişilerde araya çevresel sebeplerin girmesi sonucu ile iltihaplı eklem romatizması hastalığı ortaya çıkabilmektedir. Bu hastalığın ortaya çıkış nedenleri, yüzde 60 oranında genetik faktörlere, yüzde 40 oranında ise çevresel faktörlere bağlanmıştır. Çevresel faktörlerden en başta geleni kullanılan sigaradır. İltihaplı romatizma hastalığı kadınlarda her yaşta görüle ileceği gibi genellikle en fazla 30 ile 50 yaşları arasında görülmektedir. Bu romatizma hastalığı erken teşhis edilip, hastalık ilerlemeden tedavi edilmez ise kalıcı hasarlara, eklemde şekil bozukluğuna, fonksiyon kayıplarına, sakatlığa, hatta ölüme sebep olabilmektedir. Kişide bu hastalık başladıktan sonra 5 yıl içerisinde hastaların yüzde 20'sinde iş görememe durumu oluşmaktadır. İş hayatı olan kişilerde, hasta ilerleyen zamanlarda çalışmakta zorluk çekeceği için ve iş veriminin azalacağı için işi bırakmak ya da iş değiştirmek zorunda kalacağı doktorlar tarafından söylenmektedir. İltihaplı eklem romatizması hastalarının işlerinde ayrılma veya iş değiştirme sorunu yaşamaları ve sakat kalabilme problemlerinin yanı sıra, yaşam sürelerinin azaldığı da görülmektedir. Bu hastalığa yakalanan hastalar, sağlıklı insanlara göre 10- 15 yıl hayata daha erken veda ederler. Erken ölüm sebeplerinin en başında da iltihaplı eklem romatizması hastalığının kalp ve damarlarına hasar vermiş olmasıdır.

Bu hastalıktan kurtulmanın en önemli yolu ise erken teşhistir

Hastalığa yakalandıktan sonra ilk 3 ay içerisinde teşhis konulup tedaviye başlanılır ise daha net ve kesin sonuçlar elde edilebilir. Bu sebep ile sabah uyanıldığında ellerin parmak kaslarında tutulmalar ve bu tutulmaların bir saat boyunca geçmediğini, diz ve ayak bileklerinde şişkinlik ve ağrı gibi problemlerin olduğunu görenler, beklemeden hemen bir hastaneye başvurmalıdırlar. İltihaplı romatizma hastalığı aynı zamanda, sistemik bir hastalık olduğu için vücudun çeşitli yerlerine de zarar verebilmektedir. Bu hastalık ağızda ve gözlerde kuruluk yapabilir akciğer, kalp ve sinir sistemlerinde de bozukluklara neden olduğu görülebilmektedir. Erken teşhis ve tedavi iltihaplı eklem romatizması hastalığının vücuda kalıcı hasarlar vermesine engel olacaktır.
" } ] }