{ "title": "İltihaplı Romatizma Çeşitleri", "image": "https://www.romatizma.gen.tr/images/iltihapli-romatizma-cesitleri.gif", "date": "19.01.2024 11:48:44", "author": "ali haydar şahin", "article": [ { "article": "İltihaplı Romatizma Çeşitleri, Kaslarda ve kemiklerde, eklem bölgelerinde iltihaplanmaya neden olan ve şiddetli ağrılara şişliklere yol açan romatizmanın yüzden fazla çeşidi vardır. İltihaba bağlı olarak gelişen romatizmalar genellikle Romatoid Artrit olarak adlandırılır. Bağışıklık sisteminde yaşanan düzensizlikler sonucu sistemin eklem bölgelerinde bulunan dokulara zarar vermesiyle ağrıların oluşması ve şişliklerin meydana gelmesine iltihaplı romatizma ya da Romatoid adı verilir.

İltihaplı romatizma çeşitleri içinde başlıcaları şunlardır; Osteoartrit, Romatoid (Eklem iltihabı), Lupus ve Ankilozan Spondilit

Romatoid (Eklem iltihabı); birçok insanın yaşadığı bu hastalık %75 gibi büyük bir oranla kadınlarda görülür. Bağışıklık sisteminde meydana gelen sorunlar sistemin kendi dokularına ataklar yapmasına neden olamakta ve eklemlerde iltihaplanmaya yol açarak bu bölgelerde ağrı oluşmasına neden olmaktadır. İleri vak'alarda kalıcı hasarlara ve şekil bozukluklarına neden olabilen bu romatizma çeşidi eklemlerde ağrı, şişlik ve sertleşmelere neden olmaktadır. Eklem ağrıları, yorgunluk, halsizlik, ateş, eklemlerde meydana gelen şişlikler başlıca belirtileri arasında yer almaktadır.

Osteoartrit; en sık görülen iltihaplı romatizma çeşitlerinden biri olan bu rahatsızlık kemiklerin birleştiği yerlerde basıncı azaltma görevi bulunan kıkırdakların hasarı sonucu oluşmaktadır. Kıkırdaklarda meydana gelen hasara bağlı olarak kemikler birbirine sürtünmeye başlar ve kemiklerde zamanla şekil bozuklukları ve iltihaplar meydana gelir. Genellikle ileri yaşlardaki insanlarda görülür. Daha çok boyun, dizler, kalça kemikleri, bel ve parmaklarda görülür. Eklemlerde ağrı ve şişlikler, kaslarda zayıflama, yürümede sıkıntı çekme, oturma ve uzanma gibi hareketlerde zorlanma ve giyinirken zorlanma gibi belirtiler ile kendini gösterir.

Lupus; nedeni kesin olarak bilinmeyen bu rahatsızlık deri tüberkülozu olarak da adlandırılmaktadır. Bağışıklık sistemine bağlı olarak ortaya çıkar ve teşhisi için kan testi gerekmektedir. Eklemlerde oluşan ağrılar, saç dökülmesi, halsizlik, eklemlerde ve bu bölgelerde oluşan sertlik, güneşe karşı hassasiyet, soğuğa maruz kalınınca parmaklarda renk değişiminin oluşması, göğüs ağrısı, anemi ve kan pıhtılaşması, nöbetler ve iç felç gibi birçok şiddetli ve hasara neden olabilecek belirti ile kendini göstermektedir.

Ankilozan Spondilit; omurgada meydana gelen sertleşme veya sabitlenme sonucunda genellikle kalça, bel ve leğen kemiğinde oluşan iltihaplanma sonucu ortaya çıkan romatizma çeşididir. Kalıcı hasar veya hayatı etkileyecek şiddete sahip değildir ancak günlük hayattaki yapılan aktiviteleri ve eğilmeyi zorlaştırır. Kalça da ve bel bölgesinde artarak oluşan ağrılar, kürek kemikleri ve boyun arasında kalan bölgede yaşanan ağrılar, dinlenme sonrasında kalkarken sırtın tutulması, sırtın alt bölgelerinde oluşan ağrıların zamanla omurganın üst kesimlerine çıkması gibi birçok belirtisi vardır.
" } ] }