{ "title": "Juvenil Romatoid Artrit", "image": "https://www.romatizma.gen.tr/images/juvenil-romatoid-artrit-5586.jpg", "date": "21.01.2024 09:41:38", "author": "Rabia Nurdan Özen", "article": [ { "article": "
Jüvenil romatoid artrit, kronik olan, eklem iltihaplı bir hastalıktır. 100.000 çocuk arasında yaklaşık 20 çocukta karşılaşılır. Hastalık kişisel olarak değişebildiğinden dolayı teşhis edilmesi oldukça zordur ve çoğunlukla farklı hastalıklar ile karıştırılır.

Jüvenil Romatoid Artrit Ayırıcı Tanı Kriterleri Nelerdir?
Diğer romatizmal hastalıklardan ayırt edilmelidir.

Jüvenil Romatoid Artrit Hastalığının Nedeni Nedir?

Jüvenil romatoid artrit hastalığı otoimmün yani vücuttaki bağışıklık sisteminin sağlıklı olan bir organa veya dokuya saldırması sonucu oluşan bir hastalıktır. Bunun yanı sıra idiopatik yani nedeni bilinmeyen bir hastalık olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak bazı doktorlara göre jüvenil romatoid artrit hastalığına viral veya bakteriyel enfeksiyonlar neden olabilmektedir.

Enfeksiyonlar dışında, genetik yatkınlık ve ağır stres koşulları da jüvenil romatoid artrit hastalığına neden olabilen bir başka unsur olarak sayılabilmektedir.

Bütün bunlara rağmen, birçok iltihabi kronik hastalıkta olduğu gibi jüvenil romatoid artrit hastalığının da kesin bir nedeni bilinmemektedir.

Jüvenil romatid artrit hastalığında vücudun bağışıklık sistemi kendi eklem dokularına savaş açar ve bunun sonucunda eklemlerde bulunan kemik, kıkırdak ve bağ dokuları ile kemik zarları kendi dokusunu kaybederek şekil bozukluğuna uğrar. Eklemde şişlikler oluşur, bu şişlikler de uzun süreli olduğunda eklem üzerinde hasara neden olur.

Jüvenil Romatoid Artrit Tanısı Nasıl Koyulur?

Ayırıcı tanı kriterleri taranır. Eğer kişi 16 yaşından küçük ise ve 6 haftadan uzun süreli iltihabi eklem romatizması geliştiyse, ayriyeten nedeni bilinmiyor ise bu hastalık muhtemelen jüvenil romatoid artrit hastalığıdır.

Jüvenil Romatoid Artrit Nasıl Tedavi Edilir?

Jüvenil romatoid artrit hastalığına özel bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Yapılacak olan tedavinin amacı kişilerin normal bir yaşantı sürmesini sağlamaktır. Normal yaşantının yanı sıra, uzun vadede oluşabilecek organ ve doku hasarlarını önlemektir. Tedavi temel anlamda sistemik ya da eklem iltihabını engelleyecek olan ilaçların kullanılmasına; eklemlerin görevlerini koruyacak ve hasarları önleyecek rehabilite yöntemlerine dayanmaktadır.

Jüvenil romatoid artrit hastalığının tedavisi oldukça karmaşıktır. Tedavi esnasında farklı farklı tıp branşlarının birlikte hareket etmesini gerektirmektedir. Örneğin; çocuk romatologu, fizik tedavi uzmanı, ortopedist, göz doktoru gibi.
" } ] }