{ "title": "Kalp Romatizması Geçermi", "image": "https://www.romatizma.gen.tr/images/kalp-romatizmasi-gecer-mi.gif", "date": "21.01.2024 00:48:51", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Kalp romatizması geçer mi, kalp romatizması alp ve kalp kapakçıklarında romatizmanın neden olduğu hasara bağlı olarak meydana gelen işlev bozukluğudur. Romatizma iyi tedavi edilmediği takdirde, kalp kapakçıklarına yerleşir. Burada oluşan romatizma oldukça genç yaşlarda meydana gelen, boğaz enfeksiyonuyla başlayan akut romatizmal ateş olarak tanımlanan hastalıktır. Boğazda yerleşmiş olan mikroplar tedavi edilmediği zaman, kalp ve böbreklerde hasara neden olur. Çoğunlukla kalp kapakçıkları bundan etkilenir. Başta mitral kapakçık olmak üzere, aort kapakta rahatsızlıktan etkilenir. Darlık ve yetmezlik nedeni olan rahatsızlık bazen tek kapakta, bazen de her iki kapakta birden etkili olabilir. Hastalarda kuru öksürük, nefes darlığı, sıkça soğuk alma, el ve ayaklarda üşüme, yorgunluk, morarma gibi bazı belirtiler gösterir.

Kalp romatizması uzun yıllar belirti vermeden ilerleyebilir. Zaman içinde erken yorulma, nefes darlığı, ayaklarda şişme gibi etkiler baskın olmaya başlar. Eğer iyi bir kalp muayenesi yapılırsa, hastada kapak darlığı, yetmezliği tespit edilebilir. Bunun tespit edilmesi için, en sağlıklı ve kolay olan yöntem ekokardiyografi çekilmesidir. Bu sayede kalbin yapısı, boyutu ve kalp kapaklarının görüntülenmesi mümkün olur ve kapakta olan darlık, yetmezlik derecesi belirlenir. Kalp romatizmasının geçmesi için, kapakta olan darlığın ya da yetmezliğin kalbin fonksiyonlarını bozmadan evvel saptanması ve gereken önlemin alınması gerekir. İlaçla tedavi sağlamayacak derecede kapakta sorun varsa, ameliyatla kapağın tamiri ya da protez kapak değişimi yapılabilir. Kalp romatizmasının geçmesi için bunun gibi müdahalelerin gecikmeden yapılmasıdır.

Kalp romatizması tedavisi nasıl olur?

Kalp romatizmasının tedavisinde başarıyı getiren ilk etken erken teşhis edilmesidir. Hastaların istirahat etmesi sağlanarak, yeni bir mikrobik enfeksiyonun önlenmesi amaçlanır. Vücutta streptokokların neden olduğu enfeksiyonun iyileşmesini sağlamak için, antibiyotik tedavisi yapılmalıdır. Romatizma türleri içinde en fazla korkulan kalp romatizması tedavisinde uygulanması gerekenler ise;
Aspirin ile kortizon dışındaki antiromatizmal ilaçlarla birlikte koruyucu depo penisilin enjeksiyon yapılmalıdır. Ayda bir kere yapılacak olan penisilin tedavisinden önce, test yapılması ihmal edilmemelidir. Ender olarak hastalığın akut seyri sırasında, kortizon tedavisi de uygulanabilir.

Kalp romatizması tanısı konan hastaların tedaviden kaçınması halinde, rahatsızlık daha ileri aşamalara gelmektedir. Hastalıkta erken teşhis olur ve tedavide erken başlarsa, hastalar uzun yıllar yaşamaktadır. Bu nedenle kalp romatizmasının tedavi edilebilir olduğu dikkate alınmalı ve hastanın moralini yüksek tutarak, tedaviye başlaması önerilir.

Akut dönemde hastalık ilaçla tedavi edilirken, uzun dönemde hastanın geçirdiği bu rahatsızlık dikkate alınarak, kalp tutulumu açısından takibe alınmalıdır. Kalp tutulumu olursa, hasta ekokardiyografi ile takip edilmelidir. İlerleyen yaşlarda hastada doku bozulması olursa, bu durum kalbin zorlanmasına neden olabilir. Bu yüzden kalp kapaklarına yönelik girişimsel tedavilere başvurulabilir.
" } ] }