{ "title": "Kalp Romatizması Nedir", "image": "https://www.romatizma.gen.tr/images/kalp-romatizmasi-nedir.gif", "date": "19.01.2024 03:51:08", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Kalp romatizması nedir, kalp romatizması kalp kapakçıkları ile kalpte romatizmanın meydana getirdiği hasarla oluşan işlevsel bir bozukluktur. Romatizma tedavi edilmediğinde ya da yeterince tedavi edilmezse kalp içindeki kapakçılara yerleşir. Hastalığın belirtileri boğaz enfeksiyonu sonrasındaki 2-4 hafta içinde etkili olmaya başlar. Eklemlerde ilk belirti olarak şişlik ve kızarıklık meydan gelir. Bundan sonra diğer belirtiler etkili olmaya başlar. Genellikle 5-15 yaşları arasındaki kişilerde daha fazla görülür.

Kalp romatizması neden olur?

Kalp romatizmasının oluşmasına neden olan romatizma, insanlarda ileri yaşlarda etkili olan romatizma gibi değildir. Bu insanlarda genç yaşta etkili olan, boğaz enfeksiyonuyla başlayan, akut romatizmal ateş olarak tanımlanan rahatsızlıktır. Boğazda yerleşen mikroplar tam olarak tedavi edilmediğinde ya da tedavi edilmezse, vücutta kalbe ve böbreklere yerleşir ve organlara zarar verir. Vücutta ilk olarak kalp kapakları bundan etkilenir. Mitral kapakçık kalp kapakçıları arasında mikroplardan daha fazla etkilenir. Önce daralır, sonra sertleşir ve büzüşür. Kalp romatizması sonucunda kadınlarda en çok etkili olan rahatsızlık mitral darlığı ya da mitral stenozdur. Daha sonra kapakçıklar içinde aort kapağı bundan etkilenir. Bazen tek kapakçıkta, bazen de iki kapakçıkta birden romatizma etkili olabilir.

Kalp romatizması belirtileri nelerdir?
Kalp romatizması nasıl teşhis edilir?

Hastalarda tanı koymak için, yapılacak tetkikler içinde boğaz kültürü, tam kan sayımı, EKG tetkiki ve ekokardiyografi bulunmaktadır. ASO testi de yapılmalıdır. Streptokok bakterisinin yüzeysel antijenine vücudun ürettiği bir antikor olan ASO, romatizma olmasa bile, enfeksiyondan dolayı yüksek çıkabilir. Yapılan ASO testi kişinin streptokok enfeksiyonu geçirdiğini gösterir. Sadece bu tetkikle eklem romatizması teşhisi konsa da diğer tetkiklerin yapılması kesin tanı için tavsiye edilir:

Kalp romatizması tedavisi nasıl yapılır?

Kalp romatizmasında erken tanı koyulduğunda, kesin tedavi uygulanabilir. Hastalarda önce istirahat tavsiye edilir ve vücutta yeni mikrobik enfeksiyonlardan koruma sağlanır. Vücutta streptokokların neden olduğu enfeksiyonun tedavi edilmesi için, antibiyotik tedavisi yapılır. Tedavide kortizon ve aspirin dışında olan antiromatizmal ilaçlar, koruyucu depo penisilin enjeksiyonu yapılır. Hastalara ayda bir defa uygulanan penisilin tedavisinden önce, penisilin testi yapılmalıdır. Nadiren hastalara kortizon tedavisi de uygulanır. Rahatsızlık ağır ve akut seyir izliyorsa, kortizon kullanımı gündeme gelir. Bu tedavinin Uzman kişilerce kararı alınmalı ve uygulanmaya başlanmalıdır. Çoğu hastada uzun yıllar devam eden tedavide, hastaların yüksek moralli olması gerekir. İlaç tedavisi gören akut kalp romatizma hastalarında kalp tutulumunun özenle takip edilmesi gerekir. Gerekirse rahatsızlığın şiddetine göre, hastalara eko kardiyografi çekilmesi gerekir. İlaç tedavisi yeterli olsa da ilerleyen yıllarda hastada doku bozulması olabilir. Bu kalpte zorlamaya neden olduğunda, mutlaka cerrahi girişim gerekir. Romatizmal ateş hastalığı geçiren, kalp tutulumu olan hastaların daha yakın takip edilmesi tavsiye edilir.
" } ] }