{ "title": "Kas Romatizması", "image": "https://www.romatizma.gen.tr/images/kas-romatizmasi.gif", "date": "19.01.2024 05:19:18", "author": "ali haydar şahin", "article": [ { "article": "

Kas romatizması, Tıp dilinde Fibromyalgia, Fibromasküler doku iltihaplanması olan kas romatizmasının diğer adı lif dokusu iltihabıdır. Yumuşak doku romatizmaları arasında yer alan eklem dışı romatizmalardır. Vücudun hareketini sağlayan kas ve iskelet sisteminde meydana gelen şişlik, ağrı ve hareket sınırlamasına neden olan, iç organlarımızda da rahatsızlıklara neden olan hastalıklara kas romatizması adı verilir.

İltihaplı kas romatizmaları (Miyozit), çizgili kaslarda hasar oluşması ve buna bağlı olarak kaslarda zayıflama meydana gelmesiyle oluşan bir hastalıktır. Uzun yıllar içinde oluşabilir ve özellikle yorucu aktiviteler sonrasında kaslarda güçsüzlük, kramp ve ağrı gibi yakınmalar ortaya çıkabilir. Bu hastalığın en belirgin özelliği kaslarda oluşan güçsüzlük hissidir. Hastalık eğer çok hızlı ortaya çıkmışsa kas ağrıları oluşabilir. Kas güçsüzlüğü özellikle kol ve bacakların gövdeye yakın kas gruplarında olur. Hastanın kollarını havaya kaldırması, merdiven çıkması ve çömeldiği yerden kalkması zorlaşır.

En sık görülen kas ağrıları, fibromiyalji ve miyofasiyaldir

Fibromiyalji, yaygın kas iskelet sistemi ağrılarıdır ve genellikle kadınlar ile genç erişkinlerde görülür. Bu ağrılar uyku bozukluğu ve yorgunluk hissini de beraberinde getirir. Nedeni kesin olarak bilinmeyen bu rahatsızlık stres, kaygı ve romatizmal hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkabilir. Özellikle sırt, boyun, omuzlar ve kalçada belirgin olarak görülür.

Miyofasiyal; eklem hasarı ve şekil bozukluklarına neden olmayan ancak her yaşta ortaya çıkabilen ve şiddetli ağrılara neden olan kas ağrılarıdır. Sırt, boyun, kalça, kollar ve bacaklarda sıklıkla görülür. Bu kas ağrıları vücutta kas bulunan her yerde meydana gelebilir.

Kas romatizmasında belirtiler kişiden kişiye farklılık göstermekle birlikte genellikle boyun, göğsün üst kısmı, dirsek, sırt, diz ve bel gibi bölgelerde üç ay ve uzun sürelerde hassasiyet, ağrı ve bu kaslarda sertleşme olarak ortaya çıkmaktadır.

Vücudun hassas sayılan on sekiz noktasından yaklaşık on birinde kas romatizması meydana gelmektedir. Bu bölgelerde bulunan kaslar ve dokular iltihap sonucu kas romatizmasına maruz kalabilir.

Kas romatizması genellikle boyun, göğsün üst kısmı, sırtın üst bölgesi, diz ve dirsekler, bel bölgesi, kalça ve baldır bölgelerinde oluşur. Bu bölgelerde meydana gelen kas romatizmaları keskin ağrı şeklindedir ve zonklama, uyuşma ve yanma hissine neden olur.

Aşırı yorgunluk, uyuşukluk, düzensiz uyku ve uyku bozuklukları kas romatizmasında başlıca belirtiler arasında yer alır. Bunların yanı sıra baş ağrısı, depresyon, sindirim sistemi sorunları gibi rahatsızlıklarda kas romatizması belirtilerindendir ve sindirim sistemi sorunları kas romatizması şikâyeti olan kişilerde sıkça görülür.

Kas romatizması tedavisi rahatsızlığın fark edilmesiyle birlikte başlamazsa ağrılar ve semptomlar günlük hayatı etkileyecek duruma gelebilir. Kas romatizması tedavisinde birçok farklı yöntem mevcuttur. Bunlardan başlıcaları;
" } ] }