{ "title": "Omurga Romatizması", "image": "https://www.romatizma.gen.tr/images/omurga-romatizmasi.gif", "date": "21.01.2024 22:08:43", "author": "ayşe yeşilcan", "article": [ { "article": "Omurga romatizması, genellikle omurgayı etkileyen ağrı hissi veren, ilerleme eğilimi bulunan ve sürekliliği olan yani kronik olarak tabir ettiğimiz romatizmal bir rahatsızlık diye tanımlamak mümkündür.

Omurga Romatizması (Ankilozan spondilit) Nasıl Oluşmaktadır?

Eklemlerde ve etrafındaki adalelerin kemiklere bağlandıkları uç kesimlerde, yani tendon olarak bilinen kısımda ve kirişlerde iltihaplanma etkisinin başlaması, omurga romatizmasının başlama hareketini oluşturur.

Omurga romatizması Kimlerde Görülmektedir?

Bayanlara nazaran erkek hastalarda daha fazla görülmektedir. Genel olarak bu hastalığın hissedilme yaşı 20-25 diyebiliriz. Bu kesin bir yaş sınırı değildir bu yaştan çok önce ve çok sonra da hissedilmeye başlanabilir.

Omurga Romatizması Neden Olur?

Bu rahatsızlığın nedeni tam olarak saptanamamaktadır. Klinik bulgulara göre ankilozan spondilit rahatsızlığı çeken kişilerin %96'lık bir kesiminde HLA-B27 diye nitelendirilen genin bulunduğu açıklanmıştır. HLA-B27 olarak bilinen gen ile ankilozan spondilit arasında bir ilginin olduğu düşünülmekte ama tam olarak kanıtlanmış bir bilgi değildir. Bu genin bağışıklık sistemi yapısının omurga ve eklemleri tahrip etmesine neden olduğu bir fikir olarak orta atılmıştır. Alerjik bünyelerde vücudun dış merkezden aldığı birtakım gıdalara yönelik tepki vermesi; ankilozan spondilitte de aynen bağışıklık sistemi, belirlenmiş bölgedeki dokuları ve organları vücuda kabul etmez ve o alanda bulunan kendi dokusuna zarar verdiği bir rahatsızlık türüdür. Aynı zamanda HLA-B27 geni bulunan tüm insanlar ankilozan spondilit olacak diye bir genelleme yapmak mümkün değildir. Bazı hallerde ishal olmak ve idrar yolu enfeksiyonlarına yakalanmak bu rahatsızlığı etkilediği şeklinde bir bilgi mevcuttur.

Ankilozan Spondilit ile İlişkili Rahatsızlıklar Şunlardır
Omurga Romatizması Belirtileri nelerdir?
Omurga Romatizması Ameliyat ile Düzelebilir mi?

Çok sık olmamakla beraber deformasyonları eski haline getirmek için cerrahi müdahale uygulanabilir. Hastaların bir kesiminde omurga yapısının ve boyunun dik durabilmesini kolaylaştırmak için operasyon yapılabilir.

Omurga Romatizması ile İlgili Genel Bilgiler

Hastalığın tedavisinde geçmişe yönelik düzeltici bir tedavi şekli henüz mevcut değildir. En çok tavsiye edilen tedavi uygulaması şekli egzersiz yaparak vücudu esnetmeye çalışmaktır. Bu rahatsızlık tedavisi tam olarak geliştirilen bir rahatsızlık türü değildir. Ama bu ölümcül olduğu anlamına da gelmemektedir. Bu hastalığın en önemli yan etkisi esnekliği azaltarak hareket kısıtlılığına neden olmasıdır. Tabi ki bu her insanda aynı derecede etki göstermez. Kimi insanda ağrı yoğunluğu fazla iken kimisinde de bükülme daha fazla görülmektedir. Genetik hastalıklar grubunda yer almaz. Fakat omurga romatizması olan bir insanın, evladında da aynı rahatsızlığın görülme olasılığı %10-20 kadar düşük bir derecededir. Bu hastalıkta oturulan sandalyeden, yatılan yatağın ergonomik bir özelliğinin bulunmasına kadar dikkat etmek gerekir. Ayrıca artık eskisi kadar çok oturulmamalı ve hareket etmeye özen gösterilmelidir. Arabada başında ya da masa başında geçirilen vakitlere de çok dikkat edilmelidir.
" } ] }