{ "title": "Palindromik Romatizma", "image": "https://www.romatizma.gen.tr/images/palindromik-romatizma.gif", "date": "21.01.2024 10:40:14", "author": "ali haydar şahin", "article": [ { "article": "
Palindromik Romatizma, Aralıklı olarak tekrarlayan artrit ataklarına verilen addır. Artrit vücudun ürettiği iltihaptır ancak bu iltihap mikrobik değildir ve vücut tarafından savunma mekanizması oluşturmak için üretilir. Enfeksiyonlara bağlı olarak eklem bölgelerinde bulunan artritlerde meydana gelen mikrobik faaliyetlerle palindromik romatizma hastalığı meydana gelir. Palindromik romatizma ilk kez 1944 yılında tanımlanmış ve tıp literatürüne girmiştir. Tipik olarak tekrarlayan artrit atakları ve birtakım eklem çevresi bulgularıyla karakterizedir. Bu ataklar birkaç saat ile birkaç gün sürebilir. Genellikle hastada kalıcılığa neden olmaz.

Artrit atakları tetikleyen neden çoğu zaman bulunamaz. Bazen solunum yolu enfeksiyonları, stres ve aşırı egzersiz bu ataklara neden olabilir. İlerleyen yıllarda bu tip eklem yakınması bulunan hastaların %30'unda romatoid artrit gelişmektedir. Palindromik romatizma romatoid artritin (RA) başlangıcı olarak sayılabilmektedir. Hastaların yarısına yakınında şikâyetler uzun yıllar sürebilir ancak hastalık aynı seyirde devam eder ve RA 'ya dönüşüm olmaz.

Palindromik romatizma da genellikle tek eklem tutulur ancak nadiren çoklu eklem tutulması da meydana gelebilir. Özellikle diz, el parmakları, el bilekleri ve omuz eklemleri en sık tutulan bölgelerdir. Artrit ataklar aniden başlar ve eklem bölgesi şişer, şişen bölgede hafif kızarıklık görülebilir. Bu ataklar oldukça ağrılıdır. Bir iki saat ile iki gün arasında sürer ve kendiliğinden iyileşir. Ataklar değişken özellik gösterebilir ve her gün olabileceği gibi belirli aralıklarla veya yılda birkaç kez de olabilir.

Daha çok iki veya üç daketlarda belli aralıklarla ortaya çıkar ve genellikle büyük eklemleri tutan bir artropatidir. Genel olarak kısa sürede düzelme eğilimi gösterir ancak kronikleşebilen periyodik bir artrittir. Hastalığın ilerlemesine bağlı olarak ataklar sıklaşır, süreleri uzar ve hastada hasarlara neden olabilir. Tedavi edilmeyen palindormik romatizma zamanla ramotoid artrit adı verilen, eklemlerde meydana gelen ve hastanın yaşantısını ömür boyu etkileyen, şiddetli ağrı ve yakınmalara neden olan kronik bir hastalığa dönüşür ve bu hastalığın tedavisi oldukça zordur.

Ra'ya dönüşen vak'alarda klasik RA tedavisi uygulanır. Kısa süreli ve aralıklı olarak meydana gelen vak'alarda ise ilaç tedavisi uygulanır.
" } ] }