{ "title": "Polimiyozit", "image": "https://www.romatizma.gen.tr/images/polimiyozit-9332.jpg", "date": "21.01.2024 07:29:52", "author": "Burak ÖZBİNİCİ", "article": [ { "article": "Polimiyozit, Sıklıkla çocuk ve ergenlik yaşında başlayan ve erişkinlerde de görülen kalıcı iltihabi bir kas hastalığıdır. Polimiyozit hastalığında sıksık alevlenmeler olur. Polimiyozitin sebebi henüz bilinmemektedir. Ebeveynlerde de polimiyozit hastalığı var ise bazı çocuklarda olma olasığı söz konusu olabilir. İnklüzyon cismi miyoziti olarak da adlandırılan bu hastalığın en şiddetşi şeklini viral bir enfeksiyon tetikleyebilir. Polimiyozit bazen Lupus eritematozus ve Jüvenil artrit gibi bazı hastalıkların işeyiş sırasında da görülebilir. Bazı hastalarda polimiyozit hastalığına bir tümör de eşlik edebilir.

Polimiyozit hastalığı belirtileri nelerdir?

Polİmİyozit hastalarda ve polimiyozit hastası çocukların gövde ve çevresindeki kaslarda güçsüzlük olur. Bu hastalar merdiven çıkmakta veya kollarını yukarı kaldırmakta güçlük çekerler. Polimiyozitli hastaların kasları ağrılı ve dayanıksızdır. Hasta genellikle kendini çok güçsüz hisseder ve kilo kaybeder. Hafif ateş, iştahsızlık, yüz, diz veya dirsek etrafında kırmızı, kabarıklar, dökülmeler ve genel bir hastalık hissi olabilir.

Polimiyozit hastalığı nasıl teşhis edilir?

Çocuklarda veya yetişkin hastalarda polimiyozit semptomları var ise doktor onun kas gücünü muayene edip, kan ve idrar tahlillerini ister. Ayrıca elektromiyografi ileti hızı gibi kas ve sinir aktivitelerini ölçen incelemeleri de isteyebilir. Hastalığı teşhis etmek için doktor hastadan bir kas biyopsisi alabilir.

Polimiyozit hastalığı tedavisi nasıl yapılır?

Polimiyozit tedavisinde doktor hastanın yıllar boyu kullanmak zorunda kalabileceği kortikosteroid ilaç yazar. Kortikosteroidler etki göstermez ise enflamasyonu azaltmak için bağışıklık sisteminizi tetikleyen ilaçlarda yazabilir. Hastanın ayrıca kaslarını güçlendirmek ve hareketlerini rahatlatmak için bazı fizik tedavi uygulamalarına ihtiyaç olur. Erken ve başarılı bir tedavi ile hasta normal aktivitelerine devam edebilir. Bazı hastalarda tedaviden sonra bile polimiyozit kronik olarak kalabilir. Çok ufak bir oranda çocuk için ise hastalık ölümcül olabilmektedir.
" } ] }