{ "title": "Romatizma Artrit", "image": "https://www.romatizma.gen.tr/images/romatizma-artrit.gif", "date": "19.01.2024 02:43:59", "author": "Mehmet Çolak", "article": [ { "article": "
Romatizma artrit, iltihaplı romatizma adı verilen bu romatizma bir sistemik bağ dokusu hastalığıdır. Hastalığın en sık görüldüğü yerler, el ve dizdeki eklemlerdir. Genellikle anne babadan geçen bir hastalık olan bu hastalık anne babada romatoid artrit olanlarda, olmayanlara nazaran daha sık görülmektedir. Anne ve baba evlenmeden önce bu hastalığın tedavisini görürler ise çocuğa bulaşma riski ortadan kalkabilir.

Romatizma insan vücudunun içinde yaşayan immünolojik bir varlıktır. Hemen hemen her insanda romatoid etken bulunmaktadır. Bu etkenler ne ilaç kullanarak ne de akupunktur ve değişik tedavi yöntemleri ile yok olabilmektedir. Kullanılan ilaçlar ve tedavi yöntemleri bu etkenleri asla tamamen yok etmezler. Romatizma adı verilen faktör vücutta, kalp, böbrek, ciğer, mide gibi bir organ olarak kabullenilmiştir ve vücudun ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir.

Romatizma artrit, genellikle bayanlarda, 25-50 yaşları arasında görülmektedir. Her yüz kişinin beşinde görülen bu hastalık genellikle 40 yaşından sonra ilerlemeye başlar. Geriye kalan kişilerde ise kireçlenme adı verilen hastalık olarak görülmektedir ve bu hastalığın tedavisi artrit hastalığına göre daha kolay yapılmaktadır.

Bu hastalığın herkeste çıkmama sebebi, bağışıklık sistemi ile alakalıdır. Bağışıklık sistemi güçlü olan kişilerde bu hastalığa pek rastlanılmamaktadır. Gençlerde vücut direnci yüksek olduğu için, bağışıklık sistemi kuvvetli olur. Bu neden ile hastalığın gençlerde görülme oranı daha azdır. Herhangi bir hastalığın tedavisi niyeti ile aşırı ilaç kullanmamış kişilerin bağışıklık sistemi güçlü olduğundan onlarda bu hastalık görülmemektedir. Yediğine ve içtiğine dikkat eden, doğal beslenip kimyasallardan uzak durmaya çalışan kişilerde, aldığı gıdalarda kanserojen madde bulunmamasına dikkat eden, çok stresli ve yorucu olmayan işlerde çalışan kişilerde de bu hastalığa pek rastlanılmamaktadır. Romatizma o kişilerin vücudunda bulunur fakat bağışıklık sistemleri güçlü oldukları için belirti vermezler. Ama fırsat kollayan bir hastalık. Vücut ne zaman direncini kaybetmeye ve yaşlanmaya başlar ise hemen ortaya çıkmaya başlar.

Artrit romatizma hastalığının iki dönemi vardır

Bu dönemlere aktif ve inaktif isimleri verilmektedir. Aktif dönem vücuda hasar verirken ki döneme denir. İnaktif dönem ise hasar sonrası ortaya çıkan duruma denmektedir. Aktif dönemde, hastanın vücudunda genel bir ısı artışı meydana gelir. Eklemlerde oluşan şişkinliğin sebebi de bu ısı artışıdır. Eklemlerde oluşan şişkinlikler bir süre sonra yavaş yavaş ortadan kalkar. Bununla birlikte aktif dönem sona erer ve inaktif dönem başlar. Aktif dönem vücutta harabiyet ve şekil bozukluklarının ortaya çıkması için harekete geçen dönemdir. İnaktif dönem ise hasar sonrası bozuklukların ortaya çıktığı dönemdir. İnaktif dönemde, eklemlerde bazı şekil bozukluklarının ortaya çıktığı görülmektedir.

El bileklerinde, parmaklarda büyüme ve eğrilme, kuğu boyun deformitesi, el bileğinde çarpıklık oluşması, diz kısmının tam açılamaması ya da tam kapanamaması, dizde oluşan şişkinliğin kalıcı olması, kalıp şeklinde bir kireçleme dokusunun meydana gelmesi gibi kalıcı etkiler bırakmaktadırlar.
" } ] }