{ "title": "Romatizma Belirtileri", "image": "https://www.romatizma.gen.tr/images/romatizma-belirtileri.gif", "date": "19.01.2024 20:03:46", "author": "Mehmet Çolak", "article": [ { "article": "
Romatizma belirtileri, romatizma, vücudun hareketlerini sağlayan, kas ve iskelet sisteminde, ağrı, şişkinlik, hareketlerde zorlanmaya yol açan ve iç organlarda çeşitli hastalıkların oluşmasına sebep olan hastalıklara denmektedir. Romatizma hastalığının 300'e yakın çeşidi vardır. Romatizma hastalığı genel olarak bayanlarda bulunsa da türleri erkeklerde daha fazla görülmektedir. Bu türlerden en fazla görüleni gut isimli romatizma hastalığıdır. Romatizma hastalığı genellikle yaşlandıkça ortaya çıkar ve ilerler. Çocuklarda genel olarak 1-3 ile 9-12 yaşları arasında başlar.

Romatizmanın niçin oluştuğu henüz bilinmemektedir. Gut hastalığı ve akut eklem romatizmasının nedenleri bilinmektedir. Bu hastalıklar genellikle aileden gelen genetik hastalıklardır. Bu hastalıklar genellikle, gut ve belkemiği romatizması hastalığıdır. Ayrıca yaş, cinsiyet, kaza sonucu oluşan zedelenmeler ve iklimden kaynaklanan sebeplerden oluşmaktadır. Romatizma hastalığının en büyük sebeplerinden biri de rutubetli ve soğuk yerlerdir. Romatizma hastalığı kaslara, iç organlara ve eklemlere zarar vermektedir.

Romatizma hastalıklarının belirtileri, genellikle ağrı, şişlik, şekil bozukluğu, sakatlık, hareket kısıtlığı, mide bulantısı, kalpte oluşan sorunlar, gözde oluşan problemler, sinir sisteminde görülen değişikliklerdir. Bunların dışında, romatizma hastalığı deride ve iç organlarda da ortaya çıkmaktadır. İltihaplı eklem romatizmalarında ise genellikle kızarıklık ve şişlik görülür ve hareket kısıklığı ve eklem yapısının bozulması yani, kireçleme ortaya çıkmaktadır. Bu durum daha çok diz ve kalça kısmında meydana çıkar. Romatizma hastalarına en çok nemli ve sıcak havalar rahatsızlık vermektedir.

Deri ve iç organlarında görülen romatizmaların belirtileri ise genellikle vücutta kızarıklık, saç dökülmesi, iştah azalması, karın ağrısı, güneşten rahatsızlık duyma, topuk, bel ve sırt kısımlarında ağrıların görülmesi şeklindedir. Romatizma hastalarının en çok şikâyet ettiği durumlar bunlardır. Bu durumlar genel olarak, eklem, kas ve iç organlarda görülmektedir. Bu belirtilerin ağrı şiddeti kişiden kişiye değişebilir. Romatizma hastalığında şişlik en çok yumuşak dokularda ve eklemlerde görülür. Bu şişliğin sebebi genellikle orada oluşan iltihaptır.

Romatizma hastalığının oluşturduğu hareket kısıtlaması, kişinin hayatındaki aktiviteleri sınırlandırmaktadır. Bu da kişinin hayatının çok zor bir duruma düşmesine neden olmaktadır. Romatizma hastalığı ilerledikçe, hastada kalıcı etkiler bırakabilir ve sakat olarak yaşamını sürdürmesine de sebep olabilmektedir. Bu yüzden vücudunun herhangi bir yerinde saydığımız yan etkilerden birinin oluştuğunu gören kimse beklemeden hemen bir sağlık kuruluna gidip gerekli muayeneyi olmalıdır.
" } ] }