{ "title": "Romatizma Hangi Bölüm Bakar", "image": "https://www.romatizma.gen.tr/images/romatizma-hangi-bolum-bakar.gif", "date": "21.01.2024 22:18:24", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Romatizma hangi bölüm bakar, toplumda sıkça görülen romatizmal hastalıkların tanısını koymak ve tedavisini uygulamak için, bu alanda eğitim almış olan uzmanların olduğu romatoloji bölümüne başvurulmalıdır. Bu bölümde romatolojik hastalıkların tanısını koyma ve tedaviyi düzenlemek için romatologlar görev yapmaktadır. Ramotoloji eğitimi almak için, 6 yıl devam eden tıp eğitimini takiben, 4 yıl süren iç hastalıkları eğitimi, bundan sonra 3 yıl süren romatoloji uzmanı eğitimi alınmaktadır. Çocuklar ve yetişkinler için ayrı romatoloji uzmanı eğitimi alınır.

Romatoloji bölümü ve romatologlar hangi hastalıklarla ilgilidir?

Romatizmal hastalıklar toplumda sıkça görülmektedir. Bu hastalıklar arasında romatoid artrit, sedef romatizması, ankilozan spondilit, Behçet hastalığı, sistemik lupus eritematozus SLE, çocukluk döneminde başlayan romatizmal hastalıklar, gut hastalığı, sjögren sendromu, ailevi Akdeniz ateşi gibi pek çok romatizmal hastalığın teşhisini ve tedavisini romatologlar yapmaktadır. Bu rahatsızlıklar vücutta tek bir organda değil, çok sayıda organda etkili olabilir. Bu yüzden romatologlar, hastalıkların tedavisinde ve takip edilmesinde uzmanlaşmıştır.

Romatizmal hastalıklarda erken tanı önemlidir

Eğer erken dönemde tanı konulan ve tedavisi uygun bir şekilde yapılan romatizmal hastalık varsa, bu rahatsızlığın ilerlemesinin geciktirilmesi, hatta bunun önlenmesi bile mümkün olabilir. Hastalığın ilk aşamasında doğru teşhis konması ve buna uygun tedaviye başlanması halinde, hastanın sonraki yaşamına etki etmektedir. Bu unsur sakatlık gelişimini, çalışma kısıtlılığını, hastalığa bağlı olan tıbbi ve ekonomik giderleri azaltabilir.

Romatizmal hastalıkların takibi önemlidir

Romatologlar romatolojik hastalıkların tanısında öncelikle erken teşhis yapmayı, hastalığın takibini de düzenli olarak yapmayı hedefler. Bu hastalıkların çoğunluğu kronik türdedir. Bu yüzden belirli aralıklarla takip edilmelidir. Takip sırasında hastalığın seyri ve uygulanan tedavinin etkinliği değerlendirilmektedir. Hem tedavi sırasındaki değişiklikler hem de uygulanan tedavinin yan etkileri takip sırasında kontrol edilir. Bu yüzden iç hastalıkları uzmanlığını yaparak, romatoloji ihtisasını yapan romatologlar tarafından romatizma hastalıklarının takibi yapılmalıdır. Hastalar sağlık kuruluşunda romatoloji bölümüne başvurarak destek alabilir.
" } ] }