{ "title": "Romatizma İlaçları", "image": "https://www.romatizma.gen.tr/images/romatizma-ilaclari.gif", "date": "19.01.2024 06:19:12", "author": "Mehmet Çolak", "article": [ { "article": "
Romatizma ilaçları, yapılan çalışmalara göre dünyada sıklıkla rastlanan bir hastalıktır. Bu sebeple en çok ilaç tüketimi bu hastalıkta gerçekleşmektedir. Bu hastalığın tedavisinde en çok kullanılan ilaçlar anti-romatizmal ilaçlarıdır. Araştırmacıların yaptıkları araştırmalara göre her gün daha etkin bir ilaç bulmak için çaba sarf etmektedirler. Bu ilaçlar gen teknolojisi kullanılarak hazırlanan ilaçlardır. Bu ilaçların en önemli sorunu, kullanılma sürelerinin çok uzun olmasıdır ve bu ilaçlar maddi anlamda da çok külfetlidir. Romatizma ilaçlarının fiyatları pahalı olduğu için yaygınlığı henüz başlamamıştır. Genelde doktorlar kliniklerinde kontrol ettikleri hastalardan maddi durumu iyi olan hastalarda bu tip pahalı ilaçları öneriyorlar ve tedaviye cevap alacakları hastalarda da uyguluyorlar.

Romatizma ilaçları, analjezik adı verilen ağrı kesiciler, nonsteroid anti-enflamatuvar adı verilen ve kortizon içermeyen romatizma gidericiler, kortizon, adale gevşeticiler, mide koruyucuları, metotreksat-kinin-salazoprin-penisilamin-azatiopurin gibi romatizmal hastalığın gidişini değiştiren etkili ilaçlar ve TNF alfa karşıtları-lenflunamid gibi gen teknolojisi kullanılarak hazırlanan ilaçlardır. Bu ilaçlar romatizmal hastalıklarda tedavi olarak kullanılmalarına karşın, bir de yan etkileri vardır. Bu ilaçların yan etkileri şunlardır: bu ilaçlar vücutta sıvı tutulmasına yani ödem oluşmasına sebep olurlar. Bu durumda ellerde, kollar ve bacaklarda şişmeler görülebilir. Nefes darlığına sebep olabilirler, anlam verilemeyen halsizlik halleri ortaya çıkabilir. Bu tür yan etkiler ortaya çıkabilir. Yan etkiler baş göstermeye başladığı andan itibaren beklemeden ilaçlar kesilmeli ve hemen bu ilaçları tavsiye eden ve tedavide kullanılmasına onay veren doktora başvurulmalıdır. Romatizmal ilaçların bir başka yan etkisi de mide koruyucu dokuyu yani mukoza adı verilen zarı tahriş edebilir. Bu tahribat sonrası midede kanamaya meyilli küçük yaralar oluşur. Bunun diğer bir adı da mide ülseridir. Mide ülserinin oluşmasıyla hastada kanlı kusma, kanlı tükürük ve koyu renkte dışkılama meydana gelir. Bu nedenle ilaçlar bırakılmalı ve hemen doktorla bu durum paylaşılmalıdır. Eğer bırakılmaz ise bu ilaçlar, mide kanaması riskiyle baş başa kalabilirler. Diğer bir yan etkisi de ilaçlar alındıktan sonra meydana gelebilecek baygınlıklardır. Bu baygınlığa bağlı olarak oluşabilecek kalp çarpıntısı ve nefes darlığı oluşabilir. Bu durumda da hasta acil servise götürülmeli ve gereken müdahale yapılmalıdır. Bunların yanı sıra bazı romatizmal ilaçların yan etkileri kaşıntı ve deri de döküntüye sebep olabilir. Her zaman olduğu gibi bu durumda da ilaçlar hemen kesilmeli ve doktor ile bu durum konuşulmalı. Doktor bazen bu tip ilaçları tamamen keser bazen de bu ilaçların dozunu azaltarak alerji giderici ilaçları da tedaviye ekleyebilir.

Romatizma ilaçları arasında kortizon diğer adıyla steroid, yüzyılı aşkındır kullanılan, inanılmaz derecede güçlü ve klasik ilaçlar arasında yerini almış hayati bir ilaçtır ve bu ilacın yerinin hiçbir ilaç alamamıştır. Bu ilaç için iki ucu keskin bıçak tabiri kullanılmaktadır. Bu tabirin anlamı şudur, ilaç iyi kullanılırsa hastalığı keser, kötü kullanılırsa hastayı keser. Romatizma ağrılarının önünü kesmek için kortizon şarttır. Kortizonsuz bir çözün neredeyse yoktur. Tabi bunun yanında, fibromiyalji, adale romatizmaları ve kireçlenmede kortizon ilaçları önerilmez ve bu hastalıkların tedavilerinde kullanılması uygun görülmez. O nedenle sıvılı vakalarda, doktor kontrolünde kortizon, olmazsa olmaz ilaçların içerisinde yer almaktadır.
" } ] }