{ "title": "Romatizma Nasıl Anlaşılır", "image": "https://www.romatizma.gen.tr/images/romatizma-nasil-anlasilir.gif", "date": "20.01.2024 19:29:39", "author": "esma kınık", "article": [ { "article": "Romatizma nasıl anlaşılır, romatizmanın anlaşılmasında en önemli nokta bu hastalığın eklemlerde aynı belirtileri görülen diğer hastalıklardan ayrılmasıdır. Romatizmada hastada genellikle ağrılar, şişlik, hareketlerin kısıtlanması, sakatlıklar, eklemlerde şekil bozuklukları, kalp sorunları, gözde oluşan problemler ve sinir sisteminde birtakım değişikliklerle birlikte kendini göstermektedir. Bunların dışında romatizma, deride ve iç organlarda da kendini göstermektedir.

Romatizma eklemlerde görülürse iltihapla beraber kızarıklık ve şişlik gibi belirtilerde ortaya çıkar

Bununla birlikte hareket kısıtlılığı, eklem yapısında bozulmalar yani kireçlenme meydana gelir. Bu durum daha çok kalça ve dizlerde ortaya çıkar. Nemli ve sıcak havalar hastayı oldukça rahatsız etmektedir. Bütün bu şikâyetlerin dışında derimizi ve iç organlarımızı kaplayan romatizmada döküntü, iştah azalması, gözlerde kaşınma, kızarıklık, saç dökülmesi, güneşe karşı hassasiyet, karın ağrısı, bel, sırt ve topuklarda ağrı gibi birtakım şikâyetler görülebilir. Hastanın romatizma l durumlarda en çok şikâyetçi olduğu durum ağrılardır. Bu ağrılar daha çok eklem, kas ve iç organlarda görülmektedir. Bu ağrıların şiddeti kişiden kişiye değişmektedir. Şişlikler daha çok eklem ve yumuşak dokularda görülen şikâyetlerdendir.

İltihaba bağlı da şişlik oluşabilir. Hareket kısıtlanması kişinin aktivitelerini kısıtlayan bir durumdur. Hareket bozukluğu da görülebilir. Bu belirtiler sürekli hale gelirse sakatlık ve şekil bozuklukları meydana gelebilir. Romatizmanın çocuklarda görülen en önemli belirtileri ise eklem ağrıları ve şişmelerinin yanı sıra zatürre, kalp bozuklukları, bademcik iltihabı, köre hastalığı ve deri altı tanecikleridir. Bu hastalık küçük yaşlarda oldukça tehlikelidir.
" } ] }