{ "title": "Romatizma Nasıl Geçer", "image": "https://www.romatizma.gen.tr/images/romatizma-nasil-gecer.gif", "date": "19.01.2024 12:30:33", "author": "abdullah", "article": [ { "article": "Romatizma nasıl geçer, Kaslar, kemikler ve eklemler ve bu yapıları birbiri ile birleştiren bağlarda zamanla ağrı ve hareket bozukluğu hatta şişmelerin meydana gelmesi ve zamanla şekil bozukluklarının oluşmasına neden olan hastalığa romatizma denir. Romatizma hastalıkları genel olarak iki gruba ayrılır. İltihaplı olarak beliren ve iltihapsız olarak beliren diye. İltihap sebepli olmayanlar, en sık karşılaşılan romatizma hastalıklarıdır. Halk arasında bu hastalık kireçlenme olarak da bilinmektedir. Yumuşak dokularda ağrı ile kendini belli eder ve boyun, sırt, bacak bölgelerinde görülür. İltihap sebepli olan romatizmalar ise genellikle bağışıklık sistemindeki bozukluklar sonucu oluşur. Genetik olarak kendini belli eder. Ayrıca vücudu kapmış olduğu herhangi bir enfeksiyon sonrası kendisini belli edebilir.

Romatizma nasıl geçer?

Romatizma hastalıkları vücutta iyice yerleşmiş ve artık hastalık çok ileri boyutlar kazanmış ise ameliyattan başka çare yok demektir. Eğer ki hastalık vücutta daha yeni cereyan ediyor ve ilk aşamalarında ise hastalığın ilerlememesi için belli başlı bazı önlemler alınabilir. İltihabi olmayan romatizmal hastalıklarda daha çok steroid türü ilaçlar kullanılarak tedavi edilmeye çalışılır. Bu tür romatizmal hastalıklarda fizik tedavinin yeri çok önemlidir. Ayrıca nörolog uzmanlarından ve psikiyatri uzmanlarından destek alınması da gerekebilir.

İltihaplı romatizmaların büyük bir kısmı iyileşmekle birlikte büyük bir kısmı da iyileşip alevlenmeler ile kendini belli edebilmektedir. Hasta ve hekimin uyumu çok önem teşkil etmektedir. Tedavideki asıl amaç ağrıların ve yakınmaların giderilmesi ve olası organ kayıplarını önlemek, hastanın sosyal yaşamına devam edebilmesi ve işine kaldığı yerden devam edebilmesidir. Erken teşhisler ile hastanın uzuvlarını kaybetmemesi adına çok önemlidir. Aksi takdirde hastanın hastalıklı uzvu bacak veya kollar ise kollarını veya bacaklarının kesilme riski çok yüksektir. Aynı şekilde hastalık devam eder ve tedavi geciktirilir ise ölüm ile sonuçlanma görülebilir. Eğer romatizma vücuda yayılmış ve damarlar bile kendisini çok belli edecek düzeyde ise ameliyat kaçınılmaz olmuştur. Bacaklarınızdaki pis kan dolu olan damarların ve eklem bölgelerinizde oluşan ödemlerin alınması şart olmuştur. Yapılacak ameliyat ile pis kanlı damarlar kesilir ve damarın zarar görmemiş bölümüne kadar kesilir ve o damar vücut tarafından tam anlamıyla kullanılmaz olur. Ameliyat ise günümüz şartları ile artık çok kolay bir hal almıştır. Fakat ameliyat kısa sürüp ameliyat sonrası tedavi süreci biraz uzun olmaktadır. Bu süre 4-6 hafta arasında devam etmektedir. Ameliyat edilmesine gerek olmayan hastalarda ise kan akışını hızlandıran ilaçlar ve pıhtılaşmayı engelleyen ilaçlar kullanılır. Romatizma buna rağmen devam ediyorsa ameliyat tercih edilir.

Eğer hastalığın daha başlarında iseniz, termal ve sıcak su kaynakları size çok iyi gelecektir. Özellikle eklemlerinden yakınan hastalar için gayet dinlendirici ve ağrıları için birebir çözüm olmaktadır. Aynı zamanda fizik tedavi şeklinde, eklemlerinizi harekete geçirecek egzersizler de hastalığınızın ilerlememesi adına çok iyi gelecektir. Ayrıca bunlar ile dengeli beslenmeye çok özen göstermelisiniz. Vitamin ve mineral alımı da çok önem kazanacaktır. Bunlar ile düzenli spor yapmanızda, yani vücuttaki kan dolaşımını hızlı tutmanızda hastalığınızın ilerlememesi için çok önemlidir. Ayrıca Anadolu'da daha çok bilinen bir yöntem olan sülük tedavisi de iyi geldiği bilinmektedir. Belli başlı yerlerde bu tedaviyi yapan yerler bulunmaktadır. Ayrıca akupunktur tedavisi de daha başlangıç evrelerinde olan romatizmal hastalıklar için gayet etkili bir tedavi yöntemidir. Ayrıca fazla kilolu olmakta hastalığın başlıca etmenlerinden birisidir, mümkün olduğunca daha dikkatli beslenmeye ve kilo vermeye çalışın.
" } ] }