{ "title": "Romatizma Neden Olur", "image": "https://www.romatizma.gen.tr/images/romatizma-neden-olur.gif", "date": "23.01.2024 03:39:15", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "
Romatizma Neden Olur, Romatizma, vücuttaki hareket sisteminin çalışmasına ve işlerlik kazanmasına yardımcı olan iskelet sisteminin kireçlenmesi ile ya da omurilik veya omurgaların hasar görmesi ile oluşmakta olan sıkıntılar şeklinde belirtiler gösterir. Romatizma kişilerin çok sık olarak rastlamakta olduğu bir iskelet ve kas sistemi ağrısı belirtisi olan hastalık türüdür. Romatizma denildiği zaman çoğu kişinin aklına boyun ağrısı, bel ağrısı ve bacak ağrısı gelir ya da romatizma denilince soğuktan uzak durmak gelir aklımıza. Romatizmanın nedenleri aslında kişilerin elinde olmayan bir hastalık türüdür. Bu hastalık ya genetik olarak aileden gelmektedir ya da aşırı olan kilolardan oluşma göstermektedir. Yeni doğmuş olan bir bebeğin kalça çıkıklığı olduğunda o bebeğin ileri yaşantısında romatizma görülmesi kaçınılmaz olmaktadır. Zamanla eklemlerdeki kıkırdaklar azaldıkça ağrılar meydana gelir. Romatizmanın en çok görüldüğü yer bel, boyun, bacak, parmak, dirsekler, kollar ve bunlara benzer yerlerde en çok kullanılmakta olan ya da darbe alan yerlerde en fazla olarak görülmektedir.

Romatizma nedenleri ne yazık ki bugüne kadar tam olarak bulunamamış olup tedavisi ve çözümüne ulaşılamamış ve kendisini tekrarlayan bir hastalık türü olarak kendini gösterir. Romatizmaların en fazla oluşma nedenleri olarak ise mikroplu olan ortamlar, soğuk ve nemli havalar, stres ya da travmalar ya da aşırı oluşan baskılardan daha fazla olarak meydana gelmektedir. Romatizma çoğunluk ile bulaşıcı değildir. Sadece evli olan çiftlerde genetik olarak bulaşma riski yüksek olmaktadır. Romatizmanın oluşması yaşa, cinsiyete göre farklılıklar gösterebilmektedir. Romatizmanın oluşması vücutta şekil bozuklukları ve hareketsiz eklemlerden meydana gelmektedir. Eklemlerin etrafında oluşan iltihaplar ile kıkırdaklar ve kemikleri etkilediği gibi parmak göz ve kalbi de olumsuz etkilemektedir.

Romatizma genel olarak oluşan ağrılar ve bazı sıkıntılar şeklinde belirmektedir

Romatizma genel olarak bayanlarda daha fazla görülmektedir. Fakat erkeklerde de bu rahatsızlık görülmektedir. Kişilerde yaş ilerledikçe bu rahatsızlığın belirtileri daha fazla ortaya çıkar ve daha fazla olumsuz olarak etkiler. Vücudumuzda ağrıların oluşmasını tetikler ya da his kayıplarını oluşturur. Bunların önüne geçebilmek için ise bazı önlemler almalıyız. Bu önlemlerin en başında sıcak ve soğuk havalardan korunmalı, sıcak ve soğuk olan yerlerde fazla olarak kalmamalıyız ve yatmakta olduğumuz yerlere ve yatmış olduğumuz zeminlere çok dikkat etmeliyiz.

Romatizmaya neden olarak birçok şeyden söz edebiliriz

Bunların başında gelen sebeplerden olan kişinin genç yaşlarda kendisine dikkat etmemesi, sürekli olarak soğuk yerler de ve cereyan oluşan yerlerde olmasıdır. Kişinin soğuk havalarda ince giymesi bunlara neden olan sebepler arasındadır. Romatizma vücutta romatizmal belirtiler ile eklemlerde kaslarda, omurilik ve omurgalarda, vücudumuzda bulunan kemik hareket sisteminde oluşan aksaklıklar ile oluşum göstermektedir. Romatizma şekil bozukluğuna ve vücutta oluşmakta olan hasarlara neden olur.

Romatizma eklemlerde sıklıkla rastlanmakta olan ve omurgaların zorlanması ile zarar gören kıkırdak kemiklerinin zedelenmesinden dolayı ortaya çıkan nedenlerden kaynaklı olmaktadır. Genellikle şiddetli derecede oluşmakta olan ağrılara ve bu ağrıların beraberinde gelen şikâyetlere sebep vermektedir, kas ve eklemlerde, omurgalarda kısa süreli olarak oluşan ve bir müddet ağrılar belirdikten sonra ağrıların dinmesi ile ortaya çıkmakta olan rahatsızlıklar romatizmal rahatsızlıklar olarak bilinmektedir.

Eklemler ve vücudun hareket sisteminde oluşum göstermekte olan bu ağrılar ve istem dışı belirtiler şu şekilde belirtilmektedir:
Genel olarak romatizma eğer kas ve iskelet sisteminde, vücudun hareket sisteminde denge kayıpları ve oluşum göstermekte olan his kayıpları bunların yanı sıra oluşum göstermekte olan ağrılardır bu hastalık belirtilerine neden olmaktadır. Bu konuda çok temkinli olunmalı ve acilen doktor kontrolüne başvurmalı gerekirse tıbbi yollardan ilaç tedavisi alarak tedaviye devam edilmelidir.
" } ] }