{ "title": "Romatoid Artrit Diyeti", "image": "https://www.romatizma.gen.tr/images/romatoid-artrit-diyeti-7528.jpg", "date": "19.01.2024 01:34:57", "author": "ismet karaevli", "article": [ { "article": "Romatoid Artrit Diyeti, Romatoid artrit diyetinde önemli olan hangi besine yer vereceğini bilmektir. Böylelikle eklemlerde biriken iltihaplanmayı azaltmış ve daha sağlıklı ve kaliteli yaşamaya başlamış olursunuz. Yapılan araştırmalar sonucu Akdeniz diyeti ile beslenenlerin romatoid artritsorununa iyi geldiği ve eklemlerde biriken iltihaplanmayı azalttığına dair bilimsel sonuçlar görülmüştür.

Romatoid Artrit Diyeti ve Omega 3 Yağ Asitleri: Akdeniz diyetinde omega 3 yağ asitlerinden bol miktarda bulunması ve içinde omega 3 barındıran yiyeceklerden sayesinde oldukça fayda sağlanmaktadır. Böylelikle eklem ağrıları hafiflerken aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirilmesine de katkı sağlar. Alabalık, sardalye, uskumru, ceviz gibi soğuk su balıkları bu açıdan oldukça güzel besin kaynaklarıdır. Keten tohumu ve ceviz yağı, omega 3 alımı için oldukça verimlidir. Ana yemek olarak ya da salatalarda kullanabilirler. Omega 3 alımı yanında yeterli miktarda folik asit ve demir de alınmalıdır. Bu besinlerin Romatoid Artritsorunu yaşayan hastaların diyetinde olması oldukça faydalıdır. Aynı zamanda anemi sorununa karşı da oldukça etkilidir. Pancar, fasulye, mercimek folik asit açısından oldukça faydalıdır.

Gıda ve Takviyeler: Bilimsel araştırmalara göre Romatoid artrit sorunu yaşayan insanların yarısından fazlasında kansızlık sorunu görülmektedir. Ispanak ve lahana gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler ise hem folik asit açısından oldukça zengin hem de antioksidan özellikleri oldukça yüksektir. Antioksidan özelliği romatoid artrit sorununu en aza indirirken, bağışıklık sistemini de güçlendirir. Dut meyvesi de antioksidan yönünden oldukça iyi bir besindir. Ayrıca lif oranı da yüksektir. Lifli besinler de romatoid artrit hastaları tarafından bolca tüketilmelidir. Çünkü iltihaplanmayı azaltmaya yardım eder. Romatoid Artrit hastalarının doymuş yağ oranı düşük besinleri tüketmesi gerekmektedir. Bu sebeple sebze, meyve, tam tahıllı mamuller ve yağsız protein tüketimine önem vermelidirler.

Vitamin ve Mineraller: Araştırmalara göre; vitamin, mineral ve antioksidanların romatoid artrit hastalığına iyi ya da kötü hiçbir etkisi olmadığını göstermektedir.

Unutmamak gerekir ki; romatoid artrit diyeti ve beslenmeye dikkat etmek özellikle önemli olsa da sağlıklı beslenme ve takviyeler bir tedavinin yerini tutmaz. Vücudunuzun ihtiyacı olan tüm besinleri aldığınıza emin olmak için doktorunuzla birlikte hareket etmek oldukça önemlidir.
" } ] }