{ "title": "Romatoid Artrit Tedavisinde Kullanılan İlaçlar", "image": "https://www.romatizma.gen.tr/images/romatoid-artrit-tedavisinde-kullanilan-ilaclar-8479.png", "date": "19.01.2024 19:32:06", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Romatoid Artrit Tedavisinde Kullanılan İlaçlar: Romatoid artrit, bağışıklık sisteminde eklemleri saran kılıfa saldırması ile gelişen bir sağlık sorunudur. Saldırıya uğrayan kılıf kalınlaşıp ve şişer. Zamanla eklemler zarar görüp, sertleşir. Nihayetinde el ve ayak parmakları hareket edemez hale gelir.

Romatoid artrit çoğunlula kadınlarda görülür. 40 ile 60 yaş aralığında bulunan her kadında romatoid artrit görülebilir. Bu durumun sebebi henüz kesin olarak bilinmemektedir. Aslında romatoid artrit'in sebebi de hala gizemini koruyor. Romatoid artritin tedavisi maalesef yok. Bu hastalığın tedavideki asıl gaye eklem hasarı ile semptomların gücünü en aza indirmektir. Bunun için kullanılan ilaçlar, ameliyat ve bazı özel cihazlar var. Romatoid artrit tedavisi için kullanılan ilaçların hepsinde de ciddi yan tesirleri vardır. Romatoid artrit tedavisine başlarken bu ilaçların içinde en az yan tesiri olan ilaçlar tercih edilir. Hastalığın durumu ilerledikçe daha kuvvetli ilaçlara geçilir veya farklı ilaçlar ile birleştirilir. Şimdi romatoid artrit tedavisinde kullanılan ilaçlar şunlardır:

Nonsteroidal anti-enflamatuvar ilaçlar

Bu tip ilaçlar ağrıyı ve iltihaplanmayı hafifletir. Çoğunlukla buprofen ve naproksen bazlıdır. Reçete edildiğinde alınan ilaçlardır. Bunun sebebi de yan tesirinin fazla olması. Başlıca yan etkileri: midede tahriş, kulak çınlaması, karaciğer ile böbrek hasarı, kalp sorunları.

Steroidler: Prednizon benzeri kortikosteroid bazlı bu ilaçlar eklemlerde ağrı, iltihap ve eklemde hasar oluşumunu önlemede etkisi görülür. Doktorlar bu ilaçları genelde akut semptomları azaltmak için reçete eder. En çok bilinen yan etkileri; diyabet, kiloda artışı ve katarakt.

Hastalığı modifiye eden antiromatizmal ilaçlar: bu ilaçlarsa romatoid artrit hastalığının ilerlemesini önlemeye çalışan ilaçlardır. Bu ilaçlar ile eklemlerin zarar görmesi, diğer dokulara sirayet etmesi de yavaşlar. Genel olarak metotreksat, hidroksiklorokin, leflunomid, minosiklin ve sulfasalazin bazlıdırlar. Yan etkileri: kişiye göre değişir. Ama çoğunlukla karaciğer hasarı, ağır karaciğer enfeksiyonları ve kemik iliği baskılanmasına sebep verir.

İmmunosuppressants: bu ilaçlar kontrolden çıkan bağışıklık sistemini düzenlemede kullanılır. Genellikle siklosporin, siklofosfamid ve azatioprin bazlıdır. Tek yan tesiri enfeksiyon risk ve duyarlılığını arttırır.

TNF-alfa inhibitörleri: ateş, ağrı, şişlik ve sabah tutukluğunu hafifletmeye yönelik olarak kullanılır. Çoğunlukla etanersept, adalimumab, infliksimab, certolizumab ve golimumab bazlıdır. Çok ciddi enfeksiyonalar, konjestif kalp yetmezliği ile bazı kanser türlerine sebep olur. Bundan dolayı doktor dnetiminde titizlikle kullanılması gerekir.

Romatoid artrit cerrahisi: romatoid artrit tedavisinde kullanılan ilaçlar başarısız olduğu takdirde ameliyat seçeneği kullanılabilir.

Diğer tedaviler: eklemleri yumuşatmak için, doktorunuz bazı yardımcı egzersiz hareketleri verebildiği gibi, ayrıca fizik tedavi uzmanları da yardımcı olabilir. Ağrı ve sızıları hafifletmede yardımcı olmak amacıyla özel olarak üretilmiş cihazlar da etkilidir. Bütün bu imkânlardan ayrı olarak baston kullanmak da yararlı olabilir.

Romatoid artrit tedavisinde kullanılan ilaçlar ve hastalık hakkında ayrıntılı bilgi ile sizin durumunuza özel tavsiyeler almak için doktora danışın.
" } ] }