{ "title": "Sakroileit", "image": "https://www.romatizma.gen.tr/images/sakroileit-9815.jpg", "date": "19.01.2024 21:50:51", "author": "Burak ÖZBİNİCİ", "article": [ { "article": "Sakroileit, Leğen kemikleri arasında bulunmaktadır ve sakroiliak iltihabı anlamına geldiği bilinmektedir. Herhangi bir hastalık değildir. Kimi romatizmal hastalıklarda görülebilecek radyolojik bilgi olarak görülebilecek bir bulgu olarak sınıflandırılmaktadır. İltihaplı romatizmal olan hastalıkların yanı sıra mikrobik hastalıkların seyri sırasında da görülebilmektedir ve genel olarak kronik hastalığın belirtisi anlamı taşımaktadır.

Sakroileit Belirtileri Nelerdir?
Sakroiliet Neden Olur?

Enfeksiyonlar; Nadir olarak görülmektedir lakin hastalığın nedenleri arasında yer almaktadır. Enfeksiyonlar birçok bakteri ile oluşabilmektedir. İlk olarak bademcik ve bağırsaklar gibi vücudumuzun başka yerlerinde de ortaya çıkabilmektedirler. Teşhis için kan testine ihtiyaç vardır. Antibiyotik ve istirahat tavsiye edilir.

Kazalar; Kalçalarımıza doğru alınan darbeler, düşmeler, spor yaralanmaları ve araba kazaları buna neden olabilecek durumlardandır. Bu durum genel olarak bel fıtığı ile karıştırılmaktadır ve teşhis etmekte zorlanılmaktadır. Kesin tanısı için; uzun koşular, büyük adımlar ile yürümek, merdiven tırmanmak, ani ve sert eğilimler, ters hareketler, ağır cisim kaldırmak, uzun süre ayakta kalmak ve dinlenmeden ağır sporlar yapmak vb. Durumlar ile tespit edilmektedir.

Romatizma; Romatizmanın, reaktif artrit, psoriatik artrit ve ankilozan spondilit gibi farklı formları bu durumun nedenleri arasında yer almaktadır. Aynı zamanda eklem iltihabı, enteropatik artrit ve bağırsak hastalığı gibi ikinci bir hastalık sebebiyle de ortaya çıkabilmektedir. Bu durumların hepsi eklem iltihaplanmasına neden olabilmektedir. Lakin sakroileit gibi omurga ile alakalı hastalıklarda etkileri daha şiddetli olmaktadır.

Sakroileitin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ağrı ve yaralanma tedavisi birbirinden çok farklı olarak değerlendirilmelidir. Eğer geçirilmiş olan bir kaza sonucu kemikler yerinden oynadıysa, ilk olarak kemikler yerine konmalıdır. Daha sonrasında omurilik etrafındaki dokular temizlenmelidir. Hasta felç geçirmiş ise fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulanması uygundur. Hasta rehabilitasyona alınıp, egzersiz yardımı ile toparlanması sağlanır. Kimi hastalarda bu durumdan dolayı kronik şiddetli baş ağrıları yaşanmaktadır. Bu durumda antidepresan ve sinir dokusuna iyi gelebilecek ağrı kesiciler ile fayda sağlayabilirsiniz. Vücudumuzdaki tüm eklemlerimiz birbirine hassas bir şekilde bağlı olmaktadır. Sakroileit ağrı ve şişkinliğe sebep olarak, kalça eklemlerimizin sert hale gelmesine ve öne eğik bir durumda kalmasına yol açabilmektedir bu durumun önüne geçebilmek için ise; esneme ve germe egzersizleri yapılmalı, beden ve ruhsal yorgunluklardan uzak durulmalı, moral bozulmamalı, fizik tedavi uygulaması yapılmalı, kasları güçlendiren önlemler alınmalı, geceleri yastıksız ve yüzüstü yatılmamalı ve kaplıca tedavisi uygulanmalıdır.
" } ] }