{ "title": "Sedefli Romatizma", "image": "https://www.romatizma.gen.tr/images/sedefli-romatizma.gif", "date": "20.01.2024 03:57:58", "author": "perihan çolak", "article": [ { "article": "Sedefli romatizma, sedef, ciltte döküntüleri oluşan, uzaktan bakıldığı zaman kırmızı bir zemin üzerinde beyaz renk ile şekiller verilen, sedefe benzeyen bir cilt hastalığıdır. Bu hastalık en çok, dirsek, diz üstü, alın, yüz ve saçlı deri de görülmektedir. Nadir olarak da genital bölge, göbek çukuru, kulak arkası gibi yerlerde küçük plaklar şeklinde görülebilir. Bazen de bu hastalık, bütün vücutta cilt üzerinde döküntüleri neden olabilir.

Sedefli romatizma ise genellikle sedef hastalığını taşıyan kişilerde görülür

Bu romatizma kişide, ağrı, hareket kısıtlılığı, eklemlerde şişkinlik, omurga, bel ağrısı ve parmaklarda şişkinliği neden olmaktadır. Sedefli romatizma, sedef hastalarında %20 ile %40 oranında görülmektedir. Uzun yıllardır sedef hastalığına yakalanmış hastalarda, bu hastaların %80'inde sedefli romatizma hastalığı sonradan oluşmaktadır. Bazen de sedef hastalığıyla aynı anda geliştiği gibi, yıllar öncesinde de bu hastalık oluşabilmektedir. Bu genellikle genç kadınlarda ve genç erkeklerde görülür, fakat ilerleyen yaşlarda da görülebilmektedir.

Sedefli romatizma hastalığı, kadınlarda aynı anda 5'ten fazla eylemde tutulma olması nedeni ile bu hastalığın 20 yaşından önce başlaması, ilerleyici ve sakat bırakıcı olaylara yol alacağının belirtisidir. Bu hastalıkta en çok diz ve ellerin küçük kemiklerinden kızarıklık, şiddetli ağrı ile oluşan şişmeler, hareketlerde kırıklıkları ve ayak parmaklarında şişme ve aşırı kızarıklık görülmektedir. Bazen ise sadece el parmakların birinde görülür ve iltihabi bağlı olarak o kemiğin yıkımına, kısalması ve hareket ettirilmemesine, aynı zamanda ellerin tırnaklara yakın olan kısımlarda eklemlerin şişip kızarmasına neden olmaktadır.

Bu romatizma hastalığı, bazen vücuttaki birçok büyük ve küçük eklemlerde aynı anda şişme ve kızarıklık yapabilmektedir. Özellikle sabahları uyanıklığı zaman bu eklemlerde şiddetli bir tutulma ve ağrı görülebilir. Bu durumda kişinin kendi işlerini yapamayacak duruma geldiği başkalarına ihtiyaç duyacak duruma geldiği görülür. Kemiklerde hızla çökme ve erimeye neden olabilen bu hastalık omurgalı da etkileyip kalıcı şekil bozukluğu oluşmasına neden olabilir.

Sedefli romatizma hastalığının tedavi sürecinde, başlangıçta birkaç ilacın aynı anda kullanılması şarttır. Özellikle bağışıklık sistemini düzenleyici ilaçlar kullanılır. Tedaviden olumlu sonuçlar alına bilinmesi için, erken tanı ve tedaviye erken başlanılması şarttır. Bu yönde bir rahatsız duyan kişinin hemen gerekli muayene görmesi ve tedavi alması gerekmektedir.
" } ] }