{ "title": "Siyatik Romatizma", "image": "https://www.romatizma.gen.tr/images/siyatik-romatizma.gif", "date": "20.01.2024 04:18:32", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Siyatik romatizma, vücutta olan en büyük sinir siyatik sinirini bacakta neden olduğu ağrıyla birlikte ortaya çıkan rahatsızlıktır. Ağrının şiddetlenmesi hastanın yürümesine bile engel olur. Bacaklarda çekme, kalçada uyuşma, ağrı, kas güçsüzlüğü gibi etkilerle kendini gösterir. Siyatik genellikle tek başına ortaya çıkmaz. Omurga hastalıkları, disk kayması, bel fıtığı, diz kapağı iltihaplanmaları gibi sinirlerin sıkışmasına neden olan rahatsızlıklarla birlikte görülebilir. Siyatik halk arasında aynı zamanda sinir romatizması olarak tanımlanmaktadır.

Siyatik siniri leğen kemiğinden başlamakta, kalçanın içinden geçip, bacakların arka tarafından dize kadar inmektedir. Dize geldiğinde ikiye ayrılır ve baldırlara doğru iner. Yani dördüncü ve beşinci bel omurlarının arsından çıkar, topuklara kadar inen sinir siyatiktir. Neden olduğu ağrı belirli bir bölgede değil, ağrı olduğunda tüm organı etkiler. Siyatik vücuttaki en büyük sinirdir. Sinire ait olan bozukluklarla ortaya çıkan, kalçadan ve kaba etlerden başlayarak, bacaktan topuğa kadar yayılan ağrı, siyatalji olarak tanımlanır. Çoğunlukla bel ağrısı buna eşlik eder. Fıtıklaşmış olan bir diskin siyatik sinirinin dalını basıya uğratmasıyla siyatalji ortaya çıkar. Siyatik romatizma diye de bilinen bu sorunun teşhisinde, sinir kökünün basıyla birlikte ağrı yapması ve kas iskelet sistemindeki gerilme ve burkulma ile yansıyan ağrının ayırt edilmesi önemlidir.

Siyatik romatizma belirtileri nelerdir?
Siyatik romatizma neden olur?

Siyatik sinirinde bu şekilde ağrı olmasının en önemli nedeni sinirlerdeki yıpranmadır. Çünkü sinirler adeta pamuk ipliği kadar hassas olur. En küçük kaza ya da bası sinirlerin hasarlanmasına neden olabilir. Bu hasara neden olan etkenler ise;
Siyatik romatizma nasıl anlaşılır?

Bunu anlamanız için basit bir egzersiz testi yapılması yeterlidir. Yere düz yatarak dizlerinizi kırmadan ayağınızı düz şekilde kaldırın. Bunu yaparken ağrı hissediliyorsa, ağrı ayağın yukarıya kaldırılması sırasında artıyorsa, bu genellikle siyatik ağrısıdır. Bazen spor yapmayan kişilerde de bu ağrı ortaya çıkabilir. Bu durumda yapılacak tetkiklerle siyatik romatizma teşhis edilebilir.

Siyatik romatizmadan nasıl korunabilirsiniz?
Siyatik romatizma tedavisi nasıl yapılır?

Rahatsızlığın temel tedavisinde yatak istirahati yapılması gerekir. Yatağın altına kalın bir tahta konulması faydalı olur. Uygulanacak tedaviler arasında, akupunktur, AHT terapisi, B1 ve B2 vitamin enjeksiyonu, epidural steroid enjektesi, ultrason, kas gevşeticiler kullanılması, ışın terapi, impulse İQ tedavisi, çeşitli ilaçların kullanılması, fizik tedavi, masaj tedavisi ile doktorun tavsiye ettiği germe ve güçlendirme egzersizlerinin yapılması yer alır.
" } ] }