{ "title": "Yumuşak Doku Romatizması Neden Olur", "image": "https://www.romatizma.gen.tr/images/yumusak-doku-romatizmasi-neden-olur.gif", "date": "19.01.2024 06:31:19", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "Yumuşak doku romatizması neden olur, öncelikle bir çeşit kas ve iskelet sistemi hastalığıdır ve tıpta fibromiyalji olarak adlandırılmaktadır. Bu sağlık problemi ile karşı karşıya kalan hastaların yüzde 80-90 gibi bir çoğunluğu kadın hastalardır. Bu neden ile daha çok kadınlarda görülen bir sağlık sorunudur.

Daha çok kadınlarda oluştuğu bilinen ‘fibromiyalji' hastalığı olanlarda sıklık ile görülen şikâyetler yaygınlığı olan kas ağrıları, çarpıntı hissi, migren, ellerde uyuşma olması, bağırsaklarda spazm ve gaz şikâyetleri en fazla rastlanan şikâyetlerdir. Fibromiyalji tam olarak neden oluştuğu bilinemeyen bir hastalıktır. ABD'de 4 ile 5 milyon kişinin fibromiyaljiden hastalığından şikâyetçi olduğu biliniyor. Bu hastalığın kesin bir tedavisi yoktur bu nedenle hasta kişiye hayata bakışını değiştirmesi, fazla strese neden olacak durumlardan uzaklaşması öneriliyor. Fibromiyaljiye kaslarda görülen romatizma denilse de iltihaplı bir hastalık ya da romatizmal bir rahatsızlık değildir. Birden fazla belirtisi vardır ve vücuttaki tüm fonksiyonları etkilemektedir. Bu sağlık sorununun tam olarak neden oluştuğu bilinmemektedir ama uyku düzeni sağlıklı olmayan kişilerde sıkça rastlanılmaktadır. Normalde uyku düzeni dört bölümde incelenmektedir. Uykunun son bölümü olan evreye geçiş sağlayamayan kişilerde vücutta oluşan stres sonraki günde ortaya çıkmaktadır ve bunun sonucunda fibromiyalji hastalığı ortaya çıkmaktadır. Uyku düzeninin bozulması ile ortaya bazı kimyasal maddeler çıkar. Bu kimyasal maddeler kaslarda birikirler. Biriken kimyasallar vücudun bazı bölgelerinde ağrıya neden olan kısımların oluşmasına neden olur. Bu hastalığı olan kişiler doktorlara \"hiç uyumamışım gibi bitkinim ve her tarafım acıyor\" gibisinden şikâyetlerde bulunurlar. En ağır romatizmada bile hasta her yerim ağrıyor demez ama bu hastalar her yerlerinin ağrıdığını ifade ederler. Bu türden yakınmalar yumuşak doku romatizması (Fibromiyalji) olan hastaların en sık dile getirdiği yakınmalardır.

Fibromiyalji yaygın kas, iskelet sistemi ağrısı, yorgunluk, uyku bozukluğu bulguları olan kronik, karmaşık bir ağrı sendromudur.

Fibromiyalji yalnız başına bir hastalık olabilir ama başka sağlık sorunları ile de görülebilmektedir. İnsanların tümü düşünüldüğü zaman %5'i oranında görülebilmektedir. Ama orta yaşa yakın ve orta yaş üzeri kadınlarda sıklıkla görülür.

Fibromiyalji sorunu neden olur?

Bu hastalığın kesin oluşum nedeni bilinmemektedir. Ancak genetik anlamda yatkınlık görülme riskini arttırmaktadır.

Fibromiyalji Belirtileri Nelerdir?
Yukarıda sayılan ana şikâyetler dışında el ve ayak uyuşması, huzursuzluk, baş ağrısı, ellerde ve ağızda kuruma gibi şikâyetler de olabilmektedir. Hastalar şikâyetlerinin havadaki değişimlere bağlı olarak ya da psikolojik olarak oluşan stres ile arttığını belirtir. Havaların soğumasına karşı fazla hassas olurlar ayrıca uzun süreler aynı şekilde çalışmayı gerektiren bilgisayar işi gibi çalışanlarda daha sık görülür. Çalışma koşulları dışında aile içinde hasta birinin olması gibi stresi arttıran faktörler fibromiyaljide belirtilerini arttırabilmektedir.

Kadınlarda adet döneminde de belirtilerde artma olabilir. Sıcak duş ve banyo, ılık ve kuru hava, tatil, dinlendirici uyku ile belirtiler genellikle hafifler.
" } ] }