{ "title": "Yumuşak Doku Romatizması", "image": "https://www.romatizma.gen.tr/images/yumusak-doku-romatizmasi.gif", "date": "21.01.2024 07:00:51", "author": "ali haydar şahin", "article": [ { "article": "Yumuşak Doku Romatizması, diğer adı Fibromiyalji olan bu hastalık birçok insanda görülen ve şikâyetlere neden olan yaygın kas ve iskelet sistemi ağrılarıdır. Genellikle yirmi ile elli yaşlar arasında görülür. Şikâyetler daha çok kadınlarda görülür ve hastaların çoğu kadınlardan oluşur.

Yumuşak doku romatizmalarında kas ağrılarına ek olarak uyku bozuklukları ve yorgunluk meydana gelmektedir. Bu romatizmal hastalığın tam olarak nedeni belirlenememekle birlikte merkezi sinir sistemine bağlı olarak geliştiği bilinmektedir. Sırt bölgesinde ağrı, karıncalanma, hassasiyet veya yanma, acıma gibi birçok şikâyete neden olmaktadır. Eklem hastalığı değildir bu nedenle şekil bozukluklarına neden olmaz ve eklemi tutmaz. Genellikle kasları ve kasların kemikle birleştiği bölgeleri etkiler.

Yumuşak Doku Romatizmasının Başlıca Belirtileri Nelerdir?
Bu belirtiler arasında en çok öne çıkan ve en yaygın bulgular ağrı, yorgunluk ve uyku bozukluklarıdır. Genellikle ağrılar boyun, sırt ve bel bölgesinde meydana gelir ancak hasta çoğu zaman ağrının yerini tarif edemez. Genellikle sabahları yataktan kalkmada zorlanan hasta tüm enerjisini kaybettiğini düşünür ve bu durum hastanın günlük hayatın oldukça fazla etkiler. Yumuşak doku romatizmalarına bağlı olarak hastalarda uyku bozuklukları sıklıkla görülür. Uykuya dalamama ya da yeteri kadar uyuduğu halde hiç uyumamış hissi ile uyanma hastalarda sıklıkla görülür.

Uzun süreli oturma ve hareket azlığı, ayakta durma, stres, uzun yolculuklarda araba kullanma, uzun süreli yazı yazma, soğuk, ağır kaldırma, yüksek çalışma temposu, gribal enfeksiyonlar, gürültü, psikolojik gerginlik, eğilerek çalışma ve kolların sürekli gergin pozisyonda olması yumuşak doku romatizmasına neden olan belirtilerin ve bu belirtilerin şiddetinin artmasına neden olmaktadır.

Bu hastalık ile doktora başvuran kişilerde genel şikâyet 'Her yerim ağrıyor' veya 'dayak yemiş gibiyim' şeklindedir ve bu şikâyetler genellikle kadınlar tarafından dile getirilir. Fibromiyalji genellikle kadın hastalığı olarak bilinir. Bu hastalık şekil bozukluklarına veya kalıcı hasarlara neden olmamaktadır.

Yumuşak doku romatizmasında tedavi olarak genellikle ilaçlar kullanılmaktadır. Ağrı kesiciler, kas gevşeticiler ve uyku düzenleyici ilaçlar bunların başlıcalarıdır. Bunların yanında egzersiz, uzun süre aynı pozisyonda kalmama, ağır işler görmeme, uyku düzeni ve fiziksel tedavi yöntemleri oldukça etkilidir.

Egzersiz yumuşak doku romatizmalarında tedavi ve korunmada oldukça etkili bir yöntemdir. Özellikle germe ve gevşetme egzersizleri, yavaş tempoda yürüyüş yüzme, bisiklet sürme gibi aktiviteler tedavide oldukça etkilidir. Fizik tedavi uygulamasında ise sıcak uygulama, derin ısıtıcı kullanma ve masaj hasta için oldukça rahatlatıcı ve faydalıdır.
" } ] }