İltihaplı romatizma herkeste neden görülmez?
Kişinin bağışıklık sistemi güçlü olduğunda, vücutta olan romatizma etkeni ortaya çıkmaz. Buna kişinin vücut direncinin iyi olması ve bağışıklık sisteminin güçlü olması, doğal şekilde beslenmesi, katkı maddesi içeren besinleri tüketmemesi, kanserojen maddeleri almaması, stresli bir ortamda bulunmaması gibi faktörler etki edebilir. Vücudunu ve immün sistemini iyi korumuş olan kişilerde romatizma oluşmaz. Vücutta olmasına rağmen, herhangi bir belirti vermez. Ancak her zaman fırsat kollar, yaşam tarzı zayıfladığında gecikmeden ortaya çıkar.
İltihaplı romatizma iki dönemde görülür
Bu rahatsızlığın aktif ve inaktif olan iki dönemi bulunmaktadır. Aktif dönemde hareketlilik başlar, hareket durulunca inaktif döneme geçer.
Aktif dönem: Vücutta genel bir ısı artışı meydana gelir. Bu eklemlerde şişliklere yani ödeme neden olur. Bunlar belli bir sürede yavaşça kaybolur ve aktif dönem sona erer. Bu dönem vücuttaki hasarın, şekil bozukluklarının meydana gelmesi için hareketliliğin yaşandığı dönemdir.
İnaktif dönem: Bu dönem vücuttaki bozuklukların görüldüğü, şekil bozukluklarının olduğu dönemdir. Bu dönem vücut şekillenmeye başlamıştır.
- El bileklerinde ve parmaklarda olan büyüme iliği deformitesi
- Kuğu boyun deformitesi
- El bileğindeki çarpıklık deformitesi oluşumu
- Dizin tam olarak açılmaması ya da kapanmaması
- Dizde kalıcı şişliklerin olması, kalıp gibi kireçlenme dokusunun ortaya çıkması gibi etkiler meydana gelir.
İltihaplı romatizma nedenleri
Bu rahatsızlığın nedenleri hakkında kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak genetik etkenlerin bunda rolü olduğu düşünülür. Tek başına genetik yatkınlık bile hastalığın ortaya çıkmasına yeterli değildir. Bunun yanında çevresel etkenlerin bunu desteklemesi gerekir. Stres, kullanılan bazı ilaçlar, yoğun bir iş yaşamı, güneş ışınları gibi etkenler buna dahildir.
İltihaplı romatizma nasıl belirti verir?
Öncelikle halsizlik, iştahsızlık ve kilo kaybı gibi belirtiler ortaya çıkar. Bu belli bir süreçte sabah uyuşukluğu, diz ve ayak bileği arasında baldırda sızlamaya neden olur. Bağırsaklarda gaz, midede şişkinlik ve sırtta ağır bir yük hissedilir. Sabahları zor uyanma, dinlenememe hissi olur. Hastada yıllarca süren kronik yorgunluk etkili olur. Küçük parmak eklemleri gibi yerlerde şişme ağrı ve hareket kısıtlılığı oluşur. Bir süre sonra kalıcı şekil bozukluğu olmaya başlar. Bu etkiler giderek eklemlerde kalıcı şekil bozukluğuna neden olur. Çoğunlukla tek taraflı diz ve omuz ekleminde şişmeye, ağrıya ve hareket kısıtlılığa neden olur. Bu belirtiler iltihaplı romatizmanın öncesinde ve ilerleme döneminde oluşur.
İltihaplı romatizmadan kurtulmak yerine, iltihaplı romatizma olmamaya bakın
Bunun sağlanması için, vücut direncinin ve bağışıklık sisteminin kontrol altında tutulması ve bozulmamasına çalışılmalıdır. Bunun için;
- Gıdalarda doğal ve ekolojik olanlar tercih edilmeli
- Abur cuburdan kaçınılmalı, acele yemek yenmemeli
- Ayakları zorlayacak yüksek topuklu ayakkabılar giyilmemeli
- Ani hareketler yapılmamalı
- Duruş ve oturuş bozukluklarının düzeltilmesi için, gerekirse eğitim alınmalı
- Vücudunuzdaki elektriğin boşalmasına engel olan altı lastik ayakkabılar giyilmemeli. Bu vücutta durağan stres birikimine neden olur.
- Koruyucu etken olarak vücutta denge sistemini koruyucu olan akupunktur tercih edilebilir. Bu bağışıklık sistemini güçlendirecektir.