Romatizmanın tedavisini yapabilmek için ilk olarak romatizmaya neden olan faktörlerin tespit edilmesi ve nedene yönelik tedavi başlatılması gerekir. Tıbbi tedavinin yanı sıra bazı doğal yöntemlerden yararlanılarak romatizma şikayetleri azaltılabilir.
Romatizmaya Ne İyi Gelir?
Balık Yağı: Balık yağının içinde barındırdığı omega-3 yağ asitleri romatizma hastalığına karşı iyi gelmektedir. Özellikle sabah tutulmalarına ve eklem sertliğini hafifletici etkiye sahiptir. Romatizma ile beraber kalp hastalığı bulunan kişilerin balık yağını dikkatli tüketmesi gerekir.
Çoban Çantası: Çoban çantası doğal bir kas gevşeticidir. Aynı zamanda kas erimelerine karşı da iyi gelen bir bitkidir. Romatizma nedeniyle oluşan ağrı ve şişliğe karşı faydalı olduğu bilinmektedir.
Isırgan Otu: Isırgan otu iltihaplı romatizmaya karşı toplumda yaygın bir şekilde kullanılan bitkiler arasında yer almaktadır. Isırgan otu birçok şekilde kullanılabilir. Ancak romatizmaya karşı Karadeniz yöresinde yapılan ısırgan otu çorbası f-daha çok fayda sağlamaktadır.
Kuşburnu: Kuşburnu da tıpkı ısırgan otu gibi birçok şekilde tüketilebilir. Ancak romatizma ağrılarına karşı fayda sağlamak için düzenli olarak kuşburnu çayı içilmelidir. Günde 2-3 defa kuşburnu çayı romatizma tedavisine katkıda bulunur.
Bal: Bal bilindiği gibi doğal bir antibiyotiktir. Daha çok iltihaplı romatizmaya karşı faydalıdır. Ayrıca eklem ağrılarını da hafifletici etkisi vardır. Bal kuşburnu çayına ilave edilerek tüketilebilir. Ayrıca ısırgan otu yaprakları ile birlikte bir taşım kaynatılarak, ağrılı ve şiş olan bölgeye dışarıdan sürülerek bekletilebilir.
Ardıç Yağı: Ardıç yağı romatizma ağrılarına karşı oldukça faydalı bitkisel bir yağ türüdür. Romatizmal ağrıların bulunduğu yere dışarıdan hafif masaj yapılarak uygulanabilir. Bölgede toplanan suyu dışarı atıcı, kas ve eklem ağrılarını hafifletici etki sağlar.
Çuha Çiçeği: Çuha çiçeği çay şeklinde hazırlanarak romatizmaya karşı kullanılabilir. Aynı zamanda çuha çiçeği yağı romatizma bulunan bölgeye dışarıdan masaj yapılarak sürüldüğünde de şikayetleri azaltabilir.
Lavanta Çayı: 1 su bardağı suyun içine 1 kahve kaşığı lavanta eklenerek kısık ateşte 8-10 dakika kadar demlenir. Demleme süresi tamamlanınca ocaktan alınır ve ılıdıktan sonra içilmeye başlanır. Çay günlük olarak taze hazırlanıp içilmelidir. Kür 15 gün boyunca akşam yemeğinden 2 saat sonra içilmelidir. 15 gün düzenli uygulandıktan sonra haftada 2-3 defa içilmeye devam edilebilir.
Kiraz Sapı-Isırgan Otu Kürü: 2,5 su bardağı su ocağa alınarak kaynatılır. Kaynayan suya 25 adet kiraz sapı eklenerek kısık ocakta 2-3 dakika daha kaynatılır. Ardından 1 tatlı kaşığı ısırgan otu eklenerek ocağın altı kapatılıp, 3 dakika demlenmeye bırakılır. Kür süzülerek aç karnına günde 2 defa içilir. Kür 15 gün düzenli uygulandıktan sonra, 15 günlük ara verilir ve aradan sonra tekrar aynı şekilde uygulanmaya başlanır.